19 juni, 2024

Doktor Sömn av Stephen King

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Vad hände i The Shining (Varsel) när The Overlook Hotel brann ner? Vart tog lilla Danny vägen? Få filmer har satt så djupa spår som The Shining, trots att den (enligt Stephen King) inte ens är hälften så skrämmande som boken. Men alla minns säkert tvillingflickorna i hallkorridoren som åtminstone jag alltid tänker på i långa hotellkorridorer. Rummet med redrum i blodskrift eller hissen med sitt flytande innehåll…

Så vad hände efteråt? Doktor Sömn av Stephen King handlar om just det.

Boken tar sin början när Danny är liten, hur han lär sig hantera de spöken som kommer tillbaka för att jaga honom långt borta från Colorado. Danny får såklart svårt att hantera sin talang, blir alkoholist och flyr från plats till plats för att slippa hantera det. När han når botten är han red0 att ta emot hjälp och får därmed ett liv fyllt med värde. Han blir Doktor Sömn.

Samtidigt finns det en grupp människor som på engelska kallas The True Knot (osäker på vad den kallas i svenska översättningen, läste den på engelska) som är odödliga. Eller ja, det är ju sanning med modifikation. Med hjälp av steam kan de föryngra sig, den här steamen kommer från andra barn som också har den här speciella talangen – shining.

Jag läste mycket Stephen King som tonåring, dock inte Varsel och nu är det också länge sedan jag läste något av honom. Jag gillade hans första böcker (Carrie, Christine, Pestens Tid, Jurkyrkogården mfl) som var mer ren skräck. Hans böcker på 90-talet var mer vanliga människor som gjorde hemska saker, inte direkt övernaturliga men fortfarande starka böcker.

Den här håller iaf. Den är spännande och griper tag i en rejält. Läs denna om du gillar King!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Skräcklitteratur | ISBN: 9789100139438 | Sidor: 511 | Utgivningsår: 2014

För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt författare – sin egen far – och med en hårsmån rädda sig undan när både hotellet han bodde på och hans far sprängdes i luften. Det var en skrämmande historia om The Overlook Hotel, ett hus hemsökt av onda minnen. Berättelsen hette The Shining, på svenska blev det Varsel. Men vad hände med pojken? Det får vi veta nu. Doktor Sömn är Stephen Kings efterlängtade fortsättning på berättelsen om Danny Torrance.

Danny Torrance har blivit en medelåders man. Efter att ha levt ett liv som gränsat till döden genom ett självförbrännande alkoholmissbruk (precis som sin far) så har han blivit nykter och bosatt sig i en liten stad i New Hampshire. Där har han fått jobb som vårdare på ett sjukhem och kan med sin synska förmåga – sin shining – ge tröst och lugna dem, som ska dö. Han har en katt som ständig följeslagare. Patienterna kallar honom Doktor Sömn.

Men hans lugna liv ska snart slitas sönder. Danny har fått telepatisk kontakt med en flicka som har samma förmågor som han, bara oändligt mycket starkare. Flickan, som heter Abra, ber förtvivlat om hjälp. Hon är jagad av en samling vampyrliknande varelser, som lever på människors själar. Och den bästa och mest långlivade näring de kan få är när de träffar på någon som Danny eller Abra.

Det går inte att komma undan. Anfall är bästa försvar. Danny och Abra bestämmer sig för att bli jägare i stället för att låta sig jagas. Och jakten leder ända till platsen där The Overlook Hotel en gång stod.

4 tankar på “Doktor Sömn av Stephen King

  1. men åh nu blev ju boken ännu mer intressant, hade ingen aning om att det var en fortsättning på den läskiga filmen The Shining (läste aldrig boken). i sommar ska den läsas!

  2. Har inte läst något av King på år, men detta måste man ju plocka upp : ) Bra tips!

Kommentarer är stängda.