2 maj, 2024

De sju dödssynderna: Högmod

Godmorgon Måndag! Är det inte allas favoritdag idag?

Idag är första dagen av vår temavecka om de sju dödssynderna! Idag är det också Blåmåndagen, andra dagen av påskveckan (som inleddes igår med Palmsöndagen). Blåmåndagen har bla sitt ursprung i att man idag klädde altaret med blått tyg.

Men nu var det Högmod vi skulle prata om! Följande kommer från Wikipedia:

Högmod, skulptur av Sture Collin, 1998
Högmod, skulptur av Sture Collin, 1998

Högmod innebär en alltför stor självuppskattning och självhävdelse, motsatsen till ödmjukhet. Högmod betraktas i många kulturer som någonting klandervärt. I antikens Grekland straffade gudinnan Nemesis sådana självhävdande handlingar som gick över gränsen för det rätta måttet, det passande.

Alla de stora abrahamistiska religionerna, det vill säga judendom, kristendom och islam, ser högmodet som ett moraliskt tillkortakommande, en synd mot gudomliga förväntningar på människan. Inom romersk-katolska kyrkan räknas högmod som en av de sju dödssynderna.

Färgen ni ska använda er av idag är Violett! Vore jättekul om ni tänkte på termen Högmod också när ni sminkar er! Och som sagt, skriv in ditt namn och ditt inläggs adress här nedan, så vi andra kan se din fantastiska mejk!

Min mejk kommer i ett eget inlägg lite senare idag. Lycka till och kör hårt!!

Fyll i här!

4 tankar på “De sju dödssynderna: Högmod

  1. Saintbella: Tydligen funkar det bara med en i taget. Din lila mejk var riktigt supersnygg!!!

Kommentarer är stängda.