19 juni, 2024

Tvätta håret med kaffesump

image

Som ni vet är jag inte främmande att testa nya hemmarecept i jakten på ett enkelt och givande sätt att tvätta håret. Nu senast blev det kaffesump! Låt mig berätta hur.

Som många svenskar och jag med dem dricker vi rätt mycket kaffe. Varje gång några matskedar sump som slängs eller sköljs ner i vasken. Men kaffesump är ett alldeles utmärkt alternativ till din vanliga kroppsskrubb samt även tvätt av håret. Jag tog två matskedar sump, två matskedar helt vanlig honung och en äggula. Om kaffesumpen är något ljummen smälter honungen lättare men den brukar lösa upp sig bra ändå. Därefter rörde jag ihop allt till en kaffesörja.

Väl i duschen sköljde jag håret och därefter hällde jag försiktigt sumpblandningen över håret. När hela bunken var fördelad i håret masserade jag hela hårbottnen och där jag brukar få mest fett hår. Runt tinningen, bak i nacken och i pannan – detta pga oljor och andra krämer jag använder i ansiktet. Jag lät det verka några minuter innan jag sköljde! Kaffet är lite knepigt att få ur men tar inte längre än drygt 5 minuter, bara du är noggrann och ser till att allt blir genomsköljt.

Resultatet då? Jo, något trassligare än efter balsamtvätt men fluffigt, rent och väldigt väldigt fint! Gillar det väldigt mycket! Resten av kaffet som inte användes till hårblandningen använde jag till att skrubba hela kroppen. Blev så otroligt mjuk! På bilden ovan är håret blåst och kammat, men om jag låter det torka okammat blir det lite sådär frissigt.

Dricker ni inte kaffe? Ett paket kaffe kostar 50 kr ungefär. Köp ett paket och förvara svalt, du behöver bara 2-3 matskedar så ditt paket kommer räcka i evigheter – framförallt eftersom du bara behöver tvätta håret 1-2 gånger i veckan. Enklast är sedan att bara låta kaffet (ta gärna kokkaffe) dra några minuter i varmt kranvatten så får du samma effekt. Betydligt billigare och bättre för din plånbok, miljön och din hälsa än att köpa specialshampon och balsam fulla med silikoner.

Du kan även färga håret med kaffesump. Kleta in i fuktigt hår och låt sitta 20 minuter, därefter skölj ur som vanligt. Funkar bra på dig med mörkare hår för extra lyster.

Klicka gärna på taggen ”No’Poo” nedan för fler hemmarecept och info om no’poo.

10 tankar på “Tvätta håret med kaffesump

 1. Jag bara måste testa det här efter semestern! En fråga, jag som har drygt halvmeter långt hår, ska jag öka på kaffe och honungsmängd eller räcker ditt recept ändå?

 2. Skrubba kroppen med kaffe kan jag tänka mig men just håret känns lite iffy. Jag använder silikonfritt schampo eftersom min hud avskyr silikoner och tvättar det typ var 3-4 dag så jag känner mig OK med min rutin. Bäst vore ju att hitta ett bra organiskt (ehh ekologiskt? vad säger vi på svenska?) schampo som inte kostar skjortan men de jag testat hittills har antingen varit väldigt usla eller väldigt dyra. Ska bli spännande att se om inte det här dermorganic kan vara nåt att hänga i granen [barret].

   1. @Karin svarar,
    Alltså jag vet inte, det är nog det här med ”mat” i håret som avskräcker lite. Och så har jag väldigt långt hår just nu så det tar nog lite väl lång tid att skölja osv. Sen är man väl lite bekväm också, det är smidigt med en flaska ”färdigkokat”. Skulle helst vilja hitta ett organiskt märke som man kunde köpa refiller hos; typ som Body Shop hade för hundra år sen; att man tog med sin tomma flaska och fyllde på. Kanske finns redan, bara jag som inte hittat det?

    1. @Gaming Nails, Jag förstår det! För mig är det smidigt med kaffe just för att vi ändå bara slänger det. Däremot är jag inte så förtjust i det här att använda ägg exempelvis. Det är knepigt det här, alla gör ju så gott de kan för att minska miljöbelastningen hoppas jag.

     Har tyvärr ingen koll på om något märke kör med refiller, smart grej annars!

 3. Sambon tittade bra konstigt på mig imorse när jag sa att han inte fick slänga sumpen efter morgonkaffet för att jag skulle tvätta håret med den:’) Håret är nu jättemjukt och det gick lätt att kamma ut det efter duschen. Jag har kort hår men det tog en bra stund att skölja ur håret, sen hade jag gjort för mycket blandning men jag använde resten till att skrubba kroppen med. Har haft problem med kliig hårbotten, och den är fortfarande kliig, men kanske lite mindre än vanligt. Man kan nog inte förvänta sig underverk på första försöket, jag har dock seriösa funderingar på att fortsätta med det här. Får se hur håret ser ut imorgon, jag är van att tvätta varje dag, dels pga att det blir fett men också pga att det står åt alla håll och inte går att kamma rätt om jag inte tvättar det. Men det får vi se imorgon…

  1. @Frida S, Haha, ja min sambo skakar också på huvudet åt mina experiment men tycker det är bra att jag provar allt!
   Hur känns det idag, så här dagen efter? Försök att sträcka ut på dagarna då du inte tvättar det, det tar några månader men till slut klarar man sig med två ggr i veckan. Iaf med ett bra torrshampoo. Och behöver du tvätta håret för att kunna styla det? Räcker det inte med en blöt kam eller så?

 4. Låter verkligen urspännande och jag måste verkligen googla på no-poo…..även om sambon just nu klassar mig som helt galen ;)
  Använder du stylingprodukter? Vilka isåfall? *nyfiken*
  Jag använder ju sådant för att håret ska fixa plattång…..hm, ja det blir till att läsa på kan jag tro!

  1. @Fröken Nilsson, Jaa, börja med att läsa på nopoo.se eller lockig.se, där finns massor med info, fakta och olika recept. Även på olika stylingprodukter. Jag använder inga köpeprodukter eftersom de innehåller alkohol och silikoner. Däremot finns det silikonfria värmeskydd, C4 har ett som funkar hyfsat iaf.

   Men gelé och sånt kan man fixa med aloe vera ex.

Kommentarer är stängda.