20 maj, 2024

Tillbaka till henne av Sara Lövestam

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Dags för en historisk feelgoodbok! Tillbaka till henne av Sara Lövestam är en roman som utspelar sig i två olika tidsåldrar, både ur ett tidsperspektiv och ett kvinnoperspektiv.

Hanna hittar ett par gamla skor, runda glasögon, en gammal trälinjal och en brosch. Allting kommer till henne av en slump just när hennes liv nått en punkt då hon fått nog av tristessen. Hennes jobb på arbetsförmedlingen suger musten ur henne och förhållandet med Johan börjar kännas tveksamt. Men något händer med henne när hon tar på sig skorna, hon rätar på ryggen och vågar säga ifrån. Hon blir modigare och tillskriver skorna en magisk kraft. Hon bestämmer sig för att ta reda på vart glasögonen kommer från, för de fick hon av en antikhandlare bosatt i Kalmar.

Hanna och antikhandlaren börjar därefter nysta i ursprunget och hamnar till slut i Tierp, där de hittar en bunt brev skrivna mellan Anna och lärarinnan Signe. Här får vi också ta del av deras liv i varannat kapitel. Nu är vi i början av 1909 och kvinnornas rösträttskamp har nått Tierp. Anna kommer till Tierp med en stor rösträttskämpe och träffar Signe och lite trevande inleder de en romans. En förbjuden romans under denna tidsålder såklart.

Det är en mycket rörande och spännande bok, som tar dig med till början av 1900-talet där kvinnor ansågs vara mindre vetande. Det är väldigt intressant att läsa om en tid där ytliga bloggar inte var det främsta kreativa utloppet och där det var självklart att män tjänade mer för samma arbete eftersom de hade en familj att försörja. På den tiden var ju lärarinna ett kall, de var ogifta kvinnor som skulle nöja sig med lyckan att få lära ut…

Läs den här om du gillar historiska och fantastiska berättelser om starka kvinnor som aldrig ger upp – även om kärleken lämnar dem med krossade hjärtan.

Betyg: 5 av 5 | Genre: Roman | ISBN: 9789164203847 | Sidor: 585

Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch. Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan.

Hon har nog med sitt meningslösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän och en mor som aldrig slutar påminna henne om hennes brister. Men föremålen försvinner inte, utan tränger tvärtom längre och längre in i hennes medvetande. Vad vill de?

År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.

Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig likt igen.

2 tankar på “Tillbaka till henne av Sara Lövestam

  1. Låter som en bra bok!
    Har du läst hennes förra bok ”I havet finns så många stora fiskar”? Bra och ganska annorlunda bok.

Kommentarer är stängda.