6 maj, 2024
Okategoriserade

LCHF-mat – lite olika rätter som inspiration

För några veckor sedan frågade jag er om ni var intresserade av ett inlägg där jag berättar lite mer om vad vi äter under en dag med LCHF. Sedan dess har jag fotat några dagars middagar plus att min gamla dator dog, så det tog ett tag innan jag fick möjlighet till detta inlägg. Jag har tidigare skrivit om fördelarna med LCHF, läs gärna det före detta om du vill!

Det finns gradskillnader av LCHF. Fakir tex är enbart kött/fisk/ägg plus smör men inget mer. UFO är UnderFemgramOmdan av kolhydrater, vilket innebär kött/fisk/ägg och smör, och kanske max 1 dl vispgrädde eller en liten bit ost eller grönt. Det är ganska omöjligt att skippa kolhydrater helt och vi har tillsvidare valt att utesluta ris/potatis/pasta/spannmål (förkortar det till rpps nedan) samt grönsaker som växer under jord och frukt. Samt rent socker förstås. Men mer strikta än så är vi inte just nu, ingen av oss gillar att räkna på exakta mängder av all mat vi stoppar i oss.

Vi började med LCHF i slutet på maj, då kunde vi äta upp till 10 sockerbitar per dag enbart i kaffet och teet. Det var det första vi slutade med, genom en övergång till sucketter. Därefter slutade vi med bröd till frukost, istället dricker vi en bärshake som enbart är marginellt bättre än bröd tyvärr. Vi slutade också med tillbehör till vår middag, alltså rpps och fokuserade på bra grönsaker, ost och såser. Direkt kände vi båda att vi mådde bättre, det mest märkbara var att vi slapp spänd mage och fisar i tid och otid. Visst har vi också båda gått ner i vikt, jag ca 2-3 kg hittills och Anders 4 så på lång sikt kommer detta ge bra resultat. Jag bygger muskler också just nu, mina armmuskler tex syns mycket bättre nu. Vi håller oss helt enkelt mättare och har mindre problem med magen.

En sak som är viktig att komma ihåg, är att hjärnan behöver INTE kolhydrater. Hjärnan behöver glukos som omvandlas från kolhydrater. Men glukos kommer också från fett och inlagrat fett i kroppen. Fördelen med en diet med fett är alltså dels att du förbränner det fett du har i kroppen istället för det socker som liksom kommer överst i blodomloppet, dels att du behöver mindre mängd energi för att hålla dig mätt. Om du måste äta 100 gram pasta för att bli mätt, räcker det alltså med kanske 50 gram kött för att hålla dig mätt längre. Jag är inte så väldigt insatt i det vetenskapliga om detta, men det är alltså en myt att kroppen fungerar bättre med kolhydrater – även om alla människor självklart fungerar olika. Läs gärna på Kostdoktorn.se för mer fakta.

Man ska inte äta för mycket dock, du blir mätt på mycket mindre mat och givetvis går man upp i vikt om man äter för stora portioner även av denna mat! Men det absolut bästa med LCHF är att du äter ÄKTA MAT! Alltså mat som du tillagar från grunden, alltså inte en massa fabrikspanerade kött- eller fiskbitar och pommes med transfetter. Du äter bra mat utan tillsatser. Är du nyfiken på LCHF, ge det 1-2 veckor och känns efter! Du kommer ju inte bli sjuk och dö om det inte fungerar för dig, men kanske mår du tom bättre utan den där potatisen eller pastan.

Iaf. Jag lägger upp bilder på våra middagar och skriver lite om varje, så får ni gärna återkomma med frågor om det uppstår några!

Frukost. Detta är alltså rätt mycket kolhydrater i, receptet är som följer per person: 1 dl vispgrädde, 1 dl grekisk yoghurt 10%, en handfull bär, 0,5 dl proteinpulver, 1 ägg, 0,2 dl kallpressad linfröolja och lite kanel. Kaffet dricket vi med grädde och mjölk. I denna shake är det ca 12 g kolhydrater och det är inte ok. Tyvärr.
Grillad fläskkarré med vitlökssmör, smörslungad savoykål som fått koka mjuk i 30 min, tomat- och paprikasallad med basilika och olivoljedressing, grillad halmoumi och beasås.
Smörstek laxfilé, smörstekta zuccinislantar samt grönsallad med grekisk yoghurt 10% ungefär som en coleslaw.
Pizza! Med botten gjord av Oopsies, därefter en italiensk inspirerad pizza med lufttorkad skinka, tomat, mozzarella, olivolja och basilika. Anders variant var med gorgonzolaost, röd lök och svamp.

Recept på Oopsies har jag här. Det blev ganska soggigt dock, så kanske ska man låta den gräddas helt klart innan man lägger på sina ingredienser.

Ibland är enkelt godast! Kokta sparissar som sedan blev dränkta i smör, därefter en avakado med lite smör över samt smörstekta kantareller med en stuvning med grädde.
Ett perfekt kvällsmål! Polska blåbär stora som spelkulor med vispgrädde. Här ska man inte äta för många blåbär dock.
Blomkålsgratäng är rätt enkelt att göra och gott. Man kokar blomkålen så den är mjuk, därefter ner i en form och i med resten av det göttiga. Vi varierar med spenat eller kokt savoykål, därefter fetaost, salt och peppar såklart, ca 1 dl vispgrädde och 50-100 gram smör i bitar samt slutligen gratängost över. Detta tillsammans med smörstekt laxfilé och beasås.
Samma gratäng som ovan, men detta är Anders middag den dagen. Två st veggieburgare stekta i smör, samt beasås.
Samma gratäng igen, den räcker till fyra portioner typ. Denna gång med stekt bacon och beasås.


9 tankar på “LCHF-mat – lite olika rätter som inspiration

  1. Vad gott allt ser ut! Ska ta och göra blomkålsgratäng ikväll eller imorgon känner jag….
    Jag äter nog lite för mycket kolhydrater egentligen men har uteslutit rpps även om det fortfarande kan slinka ned en Fin Crisp om jag blir sugen.
    Frukten var svår för mig, älskar bananer….äter fortfarande lite frukt ibland om jag blir sötsugen.
    Till frukost kör jag också bärshake, har jordgubbar, sojamjölk, proteinpulver och jordnötsmör i. Är hur gott som helst och innehåller förmodligen mer kolhydrater än vad det borde men men.
    Jag har gått ned 4-5 kg sen jag började med LCHF och det känns bra. Om jag blir hemskt sugen på något så kan jag äta lite kolhydrater eller om man är på någon speciellt restaurang. Så jag kör nog LCH-light kanske man ska säga.

    1. Lina: Bra jobbat!!!! :D Låter som du gör ett bra jobb iaf, det är svårt att köra strikt, då är UFO-metoden lättare där man får äta grädde etc fortfarande. Heja dig!!

      Liza: Blomkål är gott =) Proteinpulver finns i hälsokostbutikerna, typ Life och i butiker som enbart säljer sånt. Men försök undvika Vassleprotein…

  2. ooo va bra du skrev om detta och lade upp foton oxo!!!
    det såg så gott ut blir nog blomkålsgratäng här ska handla en hel del blomkål eftersom den kostar 4,90 kr-/KG NU
    vAR FÅR MAN TAG PÅ PROTEINPULVER?

  3. tack för upplysningen! men kan man inte ta cambridge ist för proteinpulver???
    jaha och varför ska man undvika vassleprotein ??

    1. Cambridge = svält. LCHF = Riktig mat du mår bra av och går ner i vikt av. Cambridge är inte proteinpulver och inte nyttigt i längden. Vassleprotein, dvs mjölkprotein, är insulinhöjande och inte bra då insulin är fettbildande.

  4. Intressant läsning och bra tips på mat där. Jag har tidigare kört GI och i startfasen är det, antar jag, ganska likt LCHF. Tror det är max 50 g kolhydrater per dag då. Tvivlar inte på att LCHF fungerar och är en bra diet men för mig personligen passar GI bättre. Det enorma suget efter kolhydrater blir ohållbart i längden och äter man lite mer kolhydrater får man passa lite extra på fettet, man kan inte få både ock tyvärr. Så att få äta lite kolhydrater, bara det är rätt sort, är mer min väg. Har lovat mig själv att dra igång igen efter semester. Har blivit allt för mycket vitt rostbröd och vin nu tyvärr :)
    Tack för inspiration!

    1. Elisa: Du menar att du har sockersug? För är du sugen på kolhydrater är det just vad du är. Jag gillar inte GI just för att det är så magert, jag vill ha såser och ost och inte hålla på och svälta mig. Däremot kan jag i framtiden tänka mig långsamma kolhydrater som bönor kanske, men jag tycker inte det är ohållbart att undvika dem helt. Vin är rätt bra förresten, ur ett LCHF-perspektiv!
      Kul att du gillade inlägget iaf!

  5. Nja, det verkar finnas olika ”läror” där i så fall. Min erfarenhet är inte att GI är en lågfettsdiet. Dock, som jag skrev tidigare, får man ju passa lite lite på fettet om man inte helt utesluter kolhydrater. De kolhydrater jag gärna vill ha är t ex bröd (rågkusar, och alltid på morgonen, inte på kvällen) och kokta rotfrukter (särskilt på vintern, vill gärna ha varm mat då). Där hade jag direkt gått ifrån LCHF och därmed anser jag mig ligga närmre GI, sanningen kanske någon form av kombination. Använder alltid riktigt smör och grädde, aldrig några lightprodukter. Tror kanske det bästa är att hitta en kombination som fungerar för en själv.

Kommentarer är stängda.