19 april, 2024
Okategoriserade

Dold hormonsjukdom igen

Aftonbladet och Expressen ÄÄÄÄÄLSKAR att smälla upp feta löpsedlar med texten ”Så vet du om du lider av den dolda folksjukdomen” etc etc etc. Nu har Expressen gjort det igen, vilket de nog gör ca 2 ggr per år.

Ja, jag pratar alltså om Hypotyreos, alltså underfunktion av sköldkörteln. Jag har som ni kanske minns en community för sköldkörtelsjuka, Thyroid.se. Mitt första stora webprojekt som jag startade för snart 10 år sedan, 2001 när jag var 23 år. Vi har runt 900 medlemmar idag.

Så här skriver de i Expressens artikel:

Sjukdomen innebär att sköldkörteln producerar för lite av hormonet tyroxin vilket sänker ämnesomsättningen. Hela kroppen går på sparlåga. Man kan bli trött, nedstämd och få sämre koncentration och minne. Därför kan hypotyreos lätt förväxlas med andra sjukdomar, som depression.

Läs mer i artikeln ovan, men besök också Thyroid.se! Ge dig inte om din doktor säger: ”du är för ung” eller ”nej, du är ju kille”… Läkare har inte alltid rätt!

2 tankar på “Dold hormonsjukdom igen

  1. Nej, läkare har verkligen inte alltid rätt. Min sambo fick diagnosen depression, men efter månader av undersökningar kom doktorn fram till att han hade hypotyreos. Jag tror han var 25 när han fick diagnosen.

Kommentarer är stängda.