Enligt en artikel i Aftonbladet ökar andelen hudcancer hos unga mellan 15-19-åringar, sedan 1980-talet har antalet fördubblats! Helt galet och givetvis är det rådande trender som bär skulden. Att vara solbränd och fräsch är tydligen viktigare än att vara frisk och blek.

Det är jätteviktigt att alltid använda solskydd, högt i början på sommaren och sedan lägre om du fått ett bra grundskydd. Det är också superviktigt att smörja in barnen och att lära dem tidigt att vara rädd om sig. Var särskilt noga om du under vinterhalvåret åker till ett land som Thailand. Jag har själv gjort misstaget att missa att smörja in axlarna nyss nerkommen till Thailand och sedan bränna upp mig totalt. Jag kan bara hoppas att jag inte orsakade skador som kommer plåga mig om några år pga detta.

Om du har några misstänkta fläckar som kanske bytt form eller utseende efter sommaren, gå till en hudläkare och kolla upp dem! Tar du bort en hudfläck som sedan visat sig vara Malign Melanom så är det ju alltid bättre att ta bort den tidigt, innan den sprider sig. Tänk på att cancercellerna kan sprida sig till blodet och då går det knappt att få stopp på dem.

Läs mer här på Cancerfondens informationssida

Okategoriserade
  1. Jättebra inlägg, jag solar solarium en gång om året för att slippa bränna mig hela sommaren igenom. Tror jag får köra på högre SPF (Vad sjutton är högre än 50 dock?) och skippa den ena gången istället!

Comments are closed.