25 april, 2024
Okategoriserade

Busa säkert!

Nu när våren kommit på allvar är det säkert en del som direkt sätter sig i den skarpa solen utan solskydd och bränner sig rejält. Javisst, det är härligt med sol och värme, speciellt efter den grymt långa vinter vi haft i år. Men använd solskydd för sjutton!

Ett annat knep – som jag förmodligen kommer tillämpa rätt mycket i år – är att använda brun utan sol. Just nu testar jag ju Dove Summer Glow, kräm med gradvis bus, den ger verkligen ett fint resultat. Det ser väldigt naturligt ut (förutom de bleka händerna, haha!) och det är ju dessutom återfuktande krämer som Dove har. Synd att den doftar så äckligt bara…

Jag tycker dock att om du ska busa så bör du vara lite nogrann med vad du väljer för produkter. Om du tar en bus som ger mycket effekt på en gång riskerar du dels att se orange ut, men också att områden du glömt tvätta ser överjävliga ut. Så tänk på det, använder du en kräm med bus – tvätta händerna ordentligt efteråt! Tänk också på att du inte har något solskydd av dessa produkter, det är bara en färg! Använd alltid solskydd!

Här kommer varningen från Strålskyddsinstitutet igen:

Källa: Strålskyddsinstitutet

Var femte svensk drabbas statistiskt sett av hudtumörer och antalet nya fall ökar hela tiden, även bland yngre. Våra solvanor är främsta orsaken till att hudcancer är den snabbast ökande cancerformen i Sverige. Flera undersökningar visar att det finns ett klart samband mellan solariesolning i unga år och olika hudcancerformer – främst den allvarligaste formen malignt melanom.

Sedan år 2005 har Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och föregångaren Statens strålskyddsinstitut (SSI) låtit Statistiska Centralbyrån (SCB) göra en årlig enkätsundersökning av svenska folkets solvanor. Omkring 1000 personer i åldrarna 18-74 deltar och undersökningen ger en god bild av svenskarnas solvanor.

Undersökningen visar att åldersgrupper 18-24 solar mest i solarium och minst solar åldersgruppen 65-74. Kvinnor solar i solarium mer än män och bränner sig också dubbelt så ofta. Enligt de senaste undersökningarna har antalet 18-24-åringar som brännskadats i solarium nästan fördubblats jämfört med för två år sedan. Samtidigt visar undersökningen att unga är den grupp som oroar sig minst för hudcancer.

Snälla, tänk på att ett liv fyllt med lidande av cancer inte är värt för att se brun ut nu!