Att soldater gärna våldtar civila kvinnor i ett krig är ett faktum och ett stort problem.

Ett extremt sexuellt våld kan ske i krigstid därför att det i fredstid finns sociala representationer (föreställningar) som tillåter det. Våldtäkt i krig grundläggs alltså långt innan kriget bryter ut. Oavsett om våldtäkten begås i fredstid eller under en väpnad konflikt är den bakomliggande drivkraften av allt att döma densamma – en rädsla för att förlora en maktställning som i mannens föreställningsvärld tillfaller honom. I krig förstärks motiven av en önskan att tillfoga motståndaren största möjliga skada.

Detta enligt en magisteruppsats från Karolinska Institutet, med titeln Våldtäkt i krig, Ett globalt folkhälsoproblem av Cecilia Widerberg. Här kan du läsa hela uppsatsen!

Jag håller på och renskriver min pappas dagbok från Cypern 1974. Han var där under turkarnas övertagande och berättar bla om just en sådan händelse:

Lördagen 1974-08-17              Famagusta

Också i dag fick jag åka till Dhekelia. Jag är stolt över att få vara med om ett litet krig. Det är en nyttig tankeställare och man kan också testa sig själv och se hur man själv och andra uppträder i trängda situationer. Detta hände i dag, lördag.

En liten söt 16-årig flicka, som blivit våldtagen av 26 turkar, samt hennes far skulle till DMH, Dhekelia Military Hospital och därefter till flyktinglägret. Hon var ganska illa medfaren, men visade trots allt ett starkt psyke. Jag åtog mig att få henne och hennes fabror genom turkarnas linjer till Dhekelia. Först körde vi en KP-bil, men var tvungna att vända tillbaka till campen. Lastbilen gav nämligen ifrån sig eftergasknallar. Flickan skakade då ordentligt så jag var tvungen att hålla och lugna henne.

Tillbaka på campen fick de cigaretter och saft och de började mjuka upp. Hon berättade på dålig engelska, att turkarna slagit och rivit av henne kläderna, bränt henne med cigaretter och sedan i fyra timmar ”chicki-chicki”. Sedan orkade tydligen inte turkarna mera.

Okategoriserade
  1. Vedervärdigt! Skam åt de mödrar som inte uppfostrar sina söner att hedra kvinnor likväl som män. Jag tror att om man ger dem all sin kärlek har man iaf en god chans att de växer upp att bli goda män. Så gör jag iaf med mina barn.

Comments are closed.