3 maj, 2024
Okategoriserade

Skillnaden mellan Djurens Rätt och Peta

Jag skrev ju igår om Sminksmart.se, som drivs av Djurens Rätt. Jag försöker så gott jag kan att handla ecofriendly och naturligtvis produkter som inte är testade på djur. Det är ett svårt företag att göra dock, en del företag ägs av stora konglomerat som har varumärken som inte är djurtestade.

Jag mailade folket bakom Sminksmart.se och fick svar klockan 23 på kvällen (!) av Peter Nilsson – angående varför ett märke som tex Nubar inte är med på deras lista. Nubar är ju godkända av Peta och tom veganvänliga, men Djurens Rätt godkänner dem inte. Peter nämner några märken som är godkända och säljer nagellack förresten, Afterglow och Yves Rocher.

Så här skriver Peta om sin lista:

How does a company get on the list?
Companies listed either have signed PETA’s statement of assurance or provided a statement verifying that they do not conduct or commission any animal tests on ingredients, formulations, or finished products and that they pledge not to do so in the future.

Här kan du läsa mer om PETA och också om deras lista över Caring Consumer.

Och så här står det på Sminksmart.se om listan:

Den amerikanska organisationen peta har en lista över godkända företag som skiljer sig från er. Varför är fler företag med på deras lista?

[Texten har from idag blivit uppdaterad. Den följer nu såhär istället:]

Det som skiljer vår standard från den PETA använder sig av är att vi kräver att våra företag sätter ett datum från när de aldrig mer får använda testade ingredienser och produkter. På PETA:s lista för godkända företag finns sådana som säger att de inte testar på djur idag, men inget om framtiden.

Vi hade tidigare en 5-årsregel (att de sista djurtestarna skulle ligga minst 5 år bakåt i tiden) men den jobbar vi inte efter längre då den inte satte press på företagen att välja djuförsöksfria vägar- det var bara att vänta i 5 år och sedan var det möjligt att använda sig av ingredienserna. Den stoppade inte djurtestningen i framtiden.

Vi som jobbar efter den internationella standarden kan därför tyvärr inte rekommendera PETAs lista som det ser ut i dag.

Vad tycker ni om detta? Vilken lista är den ”korrekta” att gå efter?

Och vill man inte ha kattmat som är djurtestad? *skojjar!!*

4 tankar på “Skillnaden mellan Djurens Rätt och Peta

  1. Hej Karin!

    Kul att fortsätta diskussionen.

    Nubar finns inte med på vår lista, men jag kan för stunden inte svara på varför. Måste kolla upp detta. Det kan vara en så enkel sak som att de uppfyller de kritier vi ställer upp men att det fyllt i alla de handlingar som krävs.

    Gällande vår text om skillnaden mellan listorna så har jag fått input om att den var krånglig och svår att förstå. Vilket jag håller med om. Jag har därför formulerat svaret och lagt upp det nya på http://www.sminksmart.se

    Rörande vilken lista som är mest korrekt så jag är högst partisk, naturligtvis.

    Hälsningar Peter, Djurens Rätt

  2. I stort sett är allt mitt smink djurtestat, och det är jag nästan stolt över *Karin får en jättechock*

    Det är nämligen så att jag får så många katt och hundpussar i veckan att allt BLIR djurtestat till slut :) Okej, kanske inte mascara, men ändå.

  3. Gud vad skönt det ska bli när tidsfristen är över för företag år 2014 (tror jag det var) då inget djurtestat smink får säljas inom EU. Jag blir verkligen inte klok på alla dessa bestämmelser.

    The Body Shops produkter anses ju inte ens ”icke djurtestade” längre bara för att de ägs av Loreal som har produker som testas på djur.

    Jag är som sagt mest förvirrad. :S
    .-= » Tinas senaste inlägg: Jag lever! =-.

  4. Tack Peter för din respons och att du klargjorde texten! Jag uppdaterade det som stod här också! Kolla upp Nubar, de är väldigt stolta över sin PETA-märkning nämligen ;)

    Elena: Hahaha!

    Tina: Ohja! Håller med dig fullständigt!

Kommentarer är stängda.