Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Dags för en recension av en bok jag hörde talas om men som verkligen gjorde mig olustig till mods. The Circle av Dave Eggers, ett framtidsscenario som jag verkligen aldrig hoppas inträffar.

Tänk dig Google idag, de har mycket mer koll på dig än vad du tror (och kanske vill). Om du har en smartphone och är inloggad på Google på den så har du med all säkerhet Google Locations inkopplad. Om du kollar på den här sidan kan du se i kalendern bredvid vart du varit med din telefon. Om du klickar här får du upp en bild över mina aktiviteter i torsdags när jag jobbade. Måste nog effektivisera den där rutten tror jag…

Om ni då tycker att detta ”bevakande” är illa nog, från Google och även Facebook som vet väldigt mycket om dig, så skulle ni föreställa er The Circle. The Circle är ett socialt media där i en när framtid där du utför allting, alla köp och alla dina åsikter och handlingar registreras och visas för alla. Mae Holland har fått jobb på kundtjänsten på The Circle och ganska snart ställs det mer och mer krav på henne att stanna på campus. Alla aktiviteter på kvällstid ska hon vara med på, hon ska följa tusentals människor på Zing (twitter-liknande applikation) och antingen skicka vidare, kommentera eller bara ge sin åsikt (ge ett ”smile” eller ”frown”) på vad som sägs där. Dessutom ska hon rekommendera produkter och på andra sätt ständigt dela med sig av sitt liv. Livet på The Circle är en sekt, sett ur mina ögon. Allt du gör måste dokumenteras och delas, även om det så är en avkopplande aktivitet för att rensa skallen.

Mae dras verkligen in i den här sekten, trots att hennes expojkvän och familj tar avstånd från henne och The Circle tycker hon att de har fel. Att blir de bara övertygade om förträffligheten av deras bevakning kommer de tycka att det är suveränt.

Jag hatade verkligen den här boken. Eller ni vet, handlingen. Boken i sig är riktigt bra skriven, det har ännu inte kommit i en svensk översättning men engelskan är bra och enkel att förstå. Jag är ärligt livrädd för ett samhälle likt detta, jag kan inte riktigt förstå hur huvudrollspersonerna inte kan se faran med den ständiga övervakningen. Istället tycker de att det enbart leder till färre brott och omoraliska handlingar.

Som sagt, läs gärna den här! Framförallt om du liksom jag ständigt är uppkopplad. Vad kan vårt liv leda till? Varför vill vi dela med oss av allting och vem är det till gagn?


English: The Circle by Dave Eggers, a horrible future scenario of social media being to much. Great story but awful plotline!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Samtidsskildring, SciFi |  ISBN: 9780385351393 | Sidor: 504 | Utgivningsår: 2013

The Circle is the exhilarating new novel from Dave Eggers, best-selling author of A Hologram for the King, a finalist for the National Book Award.

When Mae Holland is hired to work for the Circle, the world’s most powerful internet company, she feels she’s been given the opportunity of a lifetime. The Circle, run out of a sprawling California campus, links users’ personal emails, social media, banking, and purchasing with their universal operating system, resulting in one online identity and a new age of civility and transparency. As Mae tours the open-plan office spaces, the towering glass dining facilities, the cozy dorms for those who spend nights at work, she is thrilled with the company’s modernity and activity. There are parties that last through the night, there are famous musicians playing on the lawn, there are athletic activities and clubs and brunches, and even an aquarium of rare fish retrieved from the Marianas Trench by the CEO. Mae can’t believe her luck, her great fortune to work for the most influential company in the world-even as life beyond the campus grows distant, even as a strange encounter with a colleague leaves her shaken, even as her role at the Circle becomes increasingly public.

What begins as the captivating story of one woman’s ambition and idealism soon becomes a heart-racing novel of suspense, raising questions about memory, history, privacy, democracy, and the limits of human knowledge.