1 maj, 2024

Note to self

Note to self: stoppa inte in topsen i örat på ett oförsiktigt sätt. Ok att jag har supermegaöverproduktion av vax, men var lite försiktig will ya! Medicinska råd är ju att man inte ska stoppa in något vassare än en armbåge i örat, men hur menar dom egentligen?

Visste ni förresten detta om öronvax?

Öronvax finns i två sorter, vått och torrt. Om man har den ena eller den andra sorten bestäms av en enda gen, ABCC11, där en mutation skapade det torra öronvaxet. Mutationen består av en enda ändrad ”bokstav” (enkelnukleotid polymorfism) i den genetiska koden och detta är det hittills enda exemplet på att en så litet mutation ger upphov till ett synligt genetiskt drag.

Mutationen uppstod i nord-östra asien och är där i klar majoritet (ca 95% mot endast 3% i europa/afrika) Förekomsten av vått öronvax är också kopplat till ökad utsöndring av kroppslukt.

Källa, Wikipedia

5 tankar på “Note to self

  1. Alexandra: Tack!! Ja, det är en birma. Sök på Wendy där till höger om du vill se mer bilder på henne =)

  2. Jag har ganska torrt vax. Det märks verkligen när jag sovit med öronproppar, först har det liksom svettats så att det är mjukt och lätt att ta bort på morgonen, men på dagen flagnar det nästan vax ur ögonen. Lustigt.

    Ju mer man petar, desto mer vax kommer att produceras.

    Elenas senaste bloggpost: Mac Hello Kitty Fast Friends

  3. Elena: Förlåt, men eww. Jag gillar inte vax, mitt är bara kladdigt och hemskt!

  4. De menar att du inte ska pilla alls, alltså att du ska låta öronen vara i fred. Jag vet det är svårt, men Elena har rätt, det produceras mer om du tar bort det, dessutom är risken stor att du skadar den känsliga huden i öronen om du topsar, vilket leder till att det börjar klia. Så, det var dagens uppläxning tror jag. Kan ju avsluta med att säga att jag topsar med. Men försöker faktiskt sluta, eller iaf trappa ner;)

    Emma Ps senaste bloggpost: Rött och guld är Lakshmis färger

Kommentarer är stängda.