20 april, 2024

Sköldkörtelsjukdomar

Ni har säkert sett löpsedlarna på stan; ”Okänd sjukdom gör dig fet” och allt vad det kan stå. Det handlar om sköldkörtelsjukdomar, vilket är en av Sveriges vanligaste sjukdomar. Sköldkörteln sitter strax under struphuvudet på framsidan av halsen. Då du har över- eller underfunktion av sköldkörteln kan den förstoras, vilket heter struma. Struma i sig är alltså inte en sjukdom utan ett symptom, precis som smärta vid benbrott!

Sköldkörteln sitter framtill på halsen, under struphuvudet. Struma betyder förstorad sköldkörtel, men säger inget om orsaken.
Sköldkörteln sitter framtill på halsen under struphuvudet. Struma betyder förstorad sköldkörtel, men säger inget om orsaken.

Vid underfunktion av sköldkörteln, eller Hypotyreos som det heter, går alla cellers ämnesomsättning ned i varv, alltså inte bara ämnesomsättningen som förbränner maten du äter. Det påverkar också håret, huden, naglarna… Du får torrt och sprött hår som faller av i mängder, torr hud som flagnar och kliar och naglar som skivar sig och går av. Oavsett vad du behandlar detta med så hjälper ingenting eftersom du har en brist på sköldkörtelhormoner. Det som pressen oftast belyser är ju dock övervikt, ett problem som många dras med trots behandling. Ett annat symptom är ständig trötthet och inre utmattning, samt även depressioner, ångest och koncentrationssvårigheter. Sköldkörteln styr hela kroppen men är ytterst negligerad av sjukvården. Här finns en symptomlista »

Motsvarande sjukdom är överfunktion av sköldkörteln, Hypertyreos.  Jag vet ytterst lite om denna del då jag själv har Hypotyreos, men det ger bla kraftig hjärtklappning, undervikt och stresskänslighet. Detta tas naturligtvis på mycket större allvar av sjukvården då det är direkt livsfarligt med hjärtklappning tex.

En annan sida av detta är att majoriteten som drabbas är medelålders kvinnor eller vid en graviditet. Ni vet ju alla att typiska kvinnosjukdomar inte är prioriterade av sjukvården.

Jag blev sjuk som 11-åring och fick absolut ingen hjälp av skolvården. Nu mår jag hyfsat bra, det är mest ångest och trötthet som är mina största problem. Och ja, jag äter både Levaxin (syntetisk T4, alltså sköldkörtelhormon) samt Citalopram mot ångest. Och anledningen till att jag skriver om detta här är givetvis för att jag har ett annat delföretag inom ODG (de som äger Nailmail) som heter Thyroid. Det är Sveriges största community för sköldkörtelsjukdomar, en sida som jag byggt helt på egen hand! (Den behöver en redesign, jag vet…)

Besök Thyroid du också om du vill veta mer om detta!

Här hittar du Thyroid.se »
Här finns en riktigt bra blogg på Thyroid om detta »

9 tankar på “Sköldkörtelsjukdomar

  1. HMS: Ja har haft lite inspiration idag! Jag tror jag iofs somnade om efter att du ringde….

    Mia: Bra det! Ju fler som kan få hjälp desto bättre!

  2. Har också hypotyreos. Är så pass knäpp dock att jag inte äter mina Levaxin. Än så länge står jag ut med tröttheten, övervikten och allt det andra. Är nog tröttheten som till sist kommer få mig på fall dock. Är fruktansvärt rädd för sjukhus och läkare.
    Men visst är det en hemsk negligering av sjukdomar som är ”kvinnliga”.

  3. Hejsan

    Jag var med i en mailinglista som thyroid höll i en gång i tiden.. men jag lessnade lite.
    Jag blev lite förvånad över att se att du skrev om detta men antar givetvis att även du har nåt fel på sköldkörteln.
    Jag själv mår helt okej idag… äter min levaxin o inge mer med det.

    Tjingeling MyyZz som faktiskt gick med i nailmail för nån vecka sen :-):-)

  4. Hej
    undrar om man kan ha alla symtom i överfunktion fast ändå gå upp i vikt eller stå stilla i vikt ? allt passar in på mig förutom vikt nedgång…
    ska till läkare nästa vecka för att ta prov om det är ngt fel på min sköldkörtel, främst för att jag går omkring och är varm ( ej svettig ) som et element.
    Mvh
    eva

Kommentarer är stängda.