19 april, 2024

De sju dödssynderna: Avund

Idag är det alltså dags för vår fjärde temadag på ämnet De sju dödssynderna. Avund är ämnet för dagen och färgen givetvis grön. Googlar du på ”grön av avund” får du mer än 18,900 träffar, mot 9,300 träffar på engelska ”green of envy”. Är vi svenskar ett missunnsamt folk?

Som jag skrev i inläggen innan är jag en av de som lider av avund. Jag vill dock påstå att min avund inte är riktigt samma sak som jante, för visst vill jag att andra ska lyckas och vara stolt över sin prestation. För mig handlar det mer om att jag helt enkelt är avundsjuk på att andra lyckas med det jag borde ha lyckats med. Idag kände jag mig avundsjuk då några kollegor fått provköra en ny Opel Insignia – och sedan inte ens hade vett att tycka det var roligt! Eller på alla de som länkas och hyllas på olika bloggar eller vinner tävlingar.

Detta är Susning.nus definition av avund:

Avund och avundsjuka är en önskan om att erhålla samma saker eller fördelar som någon annan har. Den som hyser sådana känslor kallas avundsjuk. Att hysa känslorna kallas att avundas.

Avund är en av de sju dödssynderna.

Avund är inte detsamma som missunnsamhet. Båda orden härleds från verbet unna.

Idag är det förresten skärtorsdagen. Skär betyder ren och syftar på att Kristus tvättade lärjungarnas fötter och instiftade nattvarden. Skärtorsdagen är en försoningsdag och var i Sverige en helgdag fram till 1772. I 1986 års evangeliebok fick dagen åter egna texter och böner. Skärtorsdagen har i svensk folklore också blivit tidpunkten för häxornas Blåkullafärd.

Nåja, jag ska köra budbil hela dagen idag, men kommer med min mejk efter lunch. Men var med och gör mig avundssjuk!!! Fyll i forumuläret nedan!