28 mars, 2024

Temavecka: De sju dödssynderna

Jag tycker att tema-veckor är rätt så trevliga, de ger en gemenskap bland bloggarna och ett roligt sätt att inspireras på. Att bara ha en färg dock till mitt tema kändes för tråkigt, så jag bad er rösta om vilket tema vi ska ha nu på måndag.

Vinnaren blev ”De sju dödssynderna” med 61 röster, 45%, och detta tema passar väl bra nu när det är påsk? De sju dödssynderna, huvudsynderna eller kardinalsynderna, är ett begrepp inom katolicismen. De har alla positiva motsvarigheter i De sju dygderna. De sju dödssynderna var under medeltiden tillsammans med tio budorden de främsta utgångspunkterna för etiska diskussioner och betraktelser.

Termen kommer av att de dels anses leda till andra laster och synder och dels leder till evig fördömelse, ifall syndaren inte ångrar sig.

De sju dödssynderna och den färg som de förknippas med är som följer (i parentes dess positiva motsvarighet):

De sju dödssynderna, målning av Hieronymus Bosch ca 1475-1480
De sju dödssynderna, målning av Hieronymus Bosch ca 1475-1480

Högmod = Violett (Dygd)
Girighet = Gul (Öppenhet)
Vällust = Blå (Avhållsamhet)
Avund = Grön (Flit)
Frosseri = Orange (Tålamod)
Vrede = Röd (Medmänsklighet)
Lättja = Ljusblå (Ödmjukhet)

Alla har väl hört begreppen Röd av vrede eller Grön av Avund?

Jag kommer att lägga upp ett inlägg som kommer publiceras kl 8 varje morgon. I detta inlägg kommer jag berätta lite om dödssynden i sig och där kan ni också använda det Mr Linky-formulär som jag kommer lägga in. Detta formulär möjliggör att ni själva kan skriva in ert namn och adress till den post som är till just den dagen – så fler kan se era läckra sminkningar! Jag kommer publicera min mejk lite senare samma dag – men jag kommer vara med, var så säker!

Vi börjar så klart med Högmod på måndag, därefter Girighet på tisdag, Vällust på onsdag, Avund på torsdag, Frosseri på fredag, Vrede på lördag och så slutar vi veckan med lite skön Lättja på söndag.

4 tankar på “Temavecka: De sju dödssynderna

  1. Neeeeeej! Jag ville ju vara med…. Nu har jag ju planerat mitt gudinne-tema så det sträcker sig fram till nästa söndag, minst. Fy, vad trist. Jag vill inte avbryta det heller. Och du lär ju inte skjuta upp din vecka för att jag krockar med min planering. Jag får helt enkelt leverera dödssynderna en vecka i efterskott. Är det okej? Så typiskt min kassa planering. Jag behöver en personlig sekreterare som styr upp mig. Fast jag visste inte när jag startade gudinnorna att du skulle köra din grej samma vecka.

    Sminkans senaste bloggpost: L’Oreal Black Emerald

  2. Mia: Jaa va synd!

    Sminkan: Nej va trist! Förlåt men jag har inte heller hunnit läsa ifatt alla bloggar så jag visste inte att du planera en tema-vecka… :( Självklart får du vara med en vecka i efterskott =)))

    Kisse: Jaa! Gör det!!!

Kommentarer är stängda.