20 april, 2024

Nagelns uppbyggnad

Nagelns uppbyggnad
Huden är kroppens största organ, och den har en yta på nästan två kvadratmeter. Även om huden verkar väldigt tunn består den av flera lager av olika typer av vävnader. Hudens beståndsdelar är överhuden, läderhuden och underhuden. Till huden räknas även naglar, hår, talg-, svett- och mjölkkörtlar.

På fingertopparna och tårna bildas naglar från nagelroten, som ligger i ett veck av överhuden. Cellerna i nagelroten delas, och då växer nageln. En nagel växer ungefär 1-2 millimeter i veckan.

Det är bara cellerna längst in vid roten som lever. När cellerna förskjuts framåt förhornas de och dör. Då bildas en nagel. Naglarna skyddar tå- och fingertopparna.

Dina naglar visar hur du mår
Förr i tiden ställdes diagnoser utifrån naglarna, en kunskap som användes under flera tusen år. Idag används inte naglarna för att ställa diagnoser, men de kan fortfarande visa tydliga tecken på sjukdomar. Dålig eller sämre nagelkvalité kan vara genetisk eller bero på sjukdom, invärtes rubbning eller ensidig och näringsfattig kost. Extrema dieter och upprepade bantningskurer ger enligt flera studier avsevärt mycket sämre naglar och tillväxthastighet.

Mindre stress och bättre kost med grönsaker, frukt och fisk ger alltså bättre naglar, så börja där om du har mycket nagelproblem!