Visste ni att manikyr har funnits i över 4000 år? Fast lackade eller färgade naglar är faktiskt en ännu äldre företeelse, nära 5000 år gammalt. Allt från färgning med ägg, bivax och gelatin, till de kungliga kineserna som först använde guld och silver och sedan rött och svart. Kvinnorna med lägre rang fick bara använda ljusare färger och belades med dödsstraff om de avvek från reglerna! Långa naglar var ett annat tecken på välstånd, vem kan jobba i risfälten med cm-långa naglar?

Det är främst i Hollywood som trender även inom nagelvård skapas, men visste ni att allas vår Greta Garbo arbetade som manikyrist i Stockholm på 1920-talet? På 1940-50-talen hade storstjärnor som Rita Hayworth rödlackade naglar och nagelindustrin tog fart. Fransk manikyr är en 80-talsföreteelse, som tog fart då Dallas visades på tv.

På 90-talet var det Madonna och Prinsessan Diana som stod för förebilderna, med långa naglar lackade i starka färger och glitter samt korta naturliga med ljusa färger. Där har modet hängt sig kvar, det är fortfarande mest korta naturliga naglar som är det trendigaste. Skillnaden från 90-talet är att även korta naglar kan ha mörka färger.

[Manikyr för Alla; Nina Filipanics]


Eller vad säger ni, hur beroende är du av modet för hur du lackar dina naglar?

  1. Noll modeberoende- fast iofs då butikernas utbud följer modet. Har lackat naglar till omgivningens fasa sen jag var fjorton ungefär,korta bitna naglar o i färger efter mitt huvud, o kläder-jisses vad taskiga kommentarer jag fått genom åren.

  2. Jag är nog inte heller så beroende av modet. Har alltid gillat både färgstarkt och naturligt, med och utan glitter. Men man påverkas säkert mer än man tror. Långa naglar har jag aldrig fastnat riktigt för, iallafall inte på mig själv. Jag är nog lite för praktisk =)

Comments are closed.