Jag håller på med lite betingning med katterna, det vill säga mutar med godis för att de ska förknippa mig eller mitt knä med härliga saker. Deshi gillar kycklingbitarna från Planet Pet Society, Uchi är inte riktigt lika sugen på dem men han har fått ”riktig” kyckling istället. Planet Pet Society är jättebra, innehåller bara rent kött och inga tillsatser, så känns bra att ge dem. Vi ger ju även katterna Carnia Lynx, vilket är till 86% köttproteiner och inte en massa grönsaker som katter inte ska ha.

Jag funderar även på att gå över till Barf, Biologiskt Anpassad Rå Föda, framförallt skippa Mjau-blötmaten de får på mornarna med kycklingvingar exempelvis. Någon med erfarenheter som kan berätta?

Iaf, betingning var det! Här har ni Deshi när han med sina mad-eyes står på baktassarna för att komma ut godsakerna!

deshi-38deshi-40deshi-39

 

 1. Vad kul! Har hört många katter som mår bra av det och skulle gärna prova på mina men det funkar inget vidare för oss tyvärr (antingen springer de iväg och gömmer köttet eller så vägrar de äta så 3åringen hittar det istället…). Jag får prova igen när barnen är lite äldre. Istället får de torrfoder med högt köttinnehåll (jag växlar lite mellan olika sorter, just nu provar jag Four friends). Nu blir ju nyfiken på om du hänger på kattforum.se och vad du i så fall heter där? (Gör du inte det borde du verkligen ta en titt!)

  • @Jennysjox, Ja vi har ju inte testat ännu så jag vet inte hur dessa skulle bete sig. Men idag har vi ju fasta mattider där de på morgonen får en tesked mjau blötmat. De har således en fast plats och tid och därför tror jag det skulle funka. Men det är ju mycket tänk bakom barf, en massa procent osv att tänka på. Kanske kan ni börja med att ge dem lite lite rå kyckling? Typ yttepytte? Så de får en smak för det liksom…

   Har du testat Carnia Lynx?

   Nejdu, det gör jag inte! Har inte riktigt tid eller ork att hänga på forum…

   • @Karin svarar, Nej, jag får prova den nästa gång kanske. Är det små bitar? De har en tendens att hetsäta och kräkas rätt ofta…
    Att helt barfa känns lite läskigt tycker jag…men lite då och då kan de ju få lite rått kött förstås :-)
    Men du borde kika in där! Vi har ju en nagellackstråd i OT-delen också, haha (katter och nagellack hör väl ihop?)
    Jag har förrsten haft lackningssällskap i form av en katt i knät nu när jag precis lackat om till morgondagens gröna ;-)

    • @Jennysjox, Det är små bitar ja. Om de hetsäter kanske du får ge dem mindre portioner oftare, istället för två gånger om dagen som våra får? Ja, barf är ju lite knepigt eftersom man måste få med så mycket. Men det finns färdiga ”korvar” med rå mat, kanske kan du testa det? Här finns en sida med info: http://barf.bengalkatt.nu/barf_till_katt

     Min kompis Lotta hänger i det kattforumet, hon har berättat att det skrivs en del om Nailmail där också! =)) Jag har ett medlemsskap förresten men inte skrivit så mycket, heter väl AkroGirl tror jag?

 2. Kanske något för oss att prova också, de är inga knäkatter heller våra, ibland kanske, men det är verkligen bara på deras villkor och Tussan kan sitta i knät ibland, men Missan kommer bara och ska gosa när vi ligger i sängen.
  Var köper ni de där kycklingbitarna? För det verkar inte som man kunde beställa från Planet Pet Society?

  • @Ann-Sofie Söderbergh, Ja betingning är alltid en bra idé, man ska alltid belöna ett bra beteende och ignorera de dåliga.

   Planet Pet ska finnas på de flesta djuraffärerna, har hittat dem överallt utom i en djuraffär i Alvesta! ;) Fråga din djuraffär om de har lite större sortiment. Kanske hittar du dem på animail.se annars?

 3. Vad gullig Deshi är!
  Ett steg att förbättra blötmaten är att byta ut mjau, den innehåller endast 4% kött i själva köttbiten. Jag ger mina katter Bozitas som har 93% kött i köttbiten. Stor skillnad på konsistensen! :) Så det kan jag verkligen rekommendera. Har tyvärr ingen erfarenhet av barf.

  • @Rebecka, Han är supersöt! =)

   Ah tack för tipset! Finns den på Animail måntro? Mjau finns ju i två sorter, den med pappersförpackning och den i konservburk, vi har den i papper av hållbarhetsskäl. De får ju så lite att en burk räcker längre än maten är ätbar.

 4. Betingning kanske man skulle prova! Vi kör mer på belöning. Katterna får något gott (de fullkomligt ÄLSKAR kattmalt, vilket ju är bra för att förhindra hårbollar) efter att vi har borstat dem. Den ena verkligen avskyr att bli kammad, han morrar och bits ;-) Efter att han har varit snäll en stund får han lite gott. Men man kanske skulle ge dem lite gott när man satt dem i sitt knä, så de lär sig.

  I övrigt äter våra katter Hill’s torrmat, samt Icas blötmat i påsar. Blötmaten får de mest för att få i sig ordentligt med vatten. Är Carnia Lynx torrmat?

  • @Lilla E, Betingning och belöning är nästan samma sak, det här handlar ju mer om att uppmuntra närhet och inte bara belöna (vilket vi ju också gör) när de gör något bra. Kattmalt måste jag kolla upp! Iofs ska man ju inte ge dem mat som FÖRHINDRAR hårbollar, det är ju bättre att de kräks upp än att det går genom tarmen och riskerar att fastna.

   Carnia Lynx är torrmat ja, läs gärna mer här: http://www.carnia.se/carnia-lynxR_99.html

 5. Kattmalt gör snarare så att håren passerar mage och tarmar lättare, dvs att det blir lättare för katterna att kräkas upp hårkorvarna. Så egentligen kan man väl säga att de kräks mer, men att de då istället får upp allt hår som de slickar i sig. Mammas katter gillar det inte men mina älskar det!!

Comments are closed.