26 april, 2024
Okategoriserade

Vad har du för personlighet?

PerstyperEn del av er har säkert stött på Myers & Briggs personlighetstester, kanske vid en anställningsintervju eller på arbetsförmedlingen? Som ni vet är jag klassad som introvert och jag tänkte skriva lite mer om detta.

Myers & Briggs personlighetstest bygger på Carl G. Jungs teser om personlighetstyper som bygger på psykisk orientering eller attityd, dvs introvert eller extrovert samt även fyra funktioner, vilka är tanke, känsla, förnimmelse och intuition. Enligt Jungs modell är tanke och känsla varandras motsatser, likaså förnimmelse och intuition.

Från Wikipedia om Carl G. Jung:

Således kommer en individ med anlag för tanke och intuition, så kallat intuitivt tänkande, att hantera känsla och förnimmelse på ett omoget och omedvetet sätt. Är denne dessutom introvert har han anlag för att bli ingenjör eller uppfinnare. Tanken hjälper till att systematisera idéer, definitioner, abstraktioner och begrepp, medan intuitionen hjälper till att komma på vad skall kunna använda sin insikt till.

Är man extrovert och intuitivt tänkande blir man dragen till att systematisera omvärlden och lära sig dra nytta av den, och skulle troligen kunna fungera som företagsledare. Men båda dessa personlighetstyper har outvecklad känsla och förnimmelse.

Men den introvert intuitivt tänkande personen har ju någonstans kvar, som outvecklade, egenskaperna extroverthet, förnimmelseförmåga, känslor – då detta är outvecklat och omedvetet så styr de hur den Jungska skuggan beter sig. Till exempel omedveten/outvecklad känsla kan leda till obetänkt risktagning, medan omedveten/outvecklad förnimmelse kan göra att idéerna går före det praktiska, ibland på bekostnad av funktionsdugligheten (till exempel en ritning blir omöjlig att omsätta i verkligheten).

 

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett av världens mest använda personlighetstest, du kan tex hitta testet här! Här kan du också hitta testet på svenska! Naturligtvis är dessa tester en aning förlegade numera, utvecklade på 50-talet som de är. Jag kan tycka att det mest intressanta är om man är introvert eller extrovert, för att sedan försöka leva sitt liv utifrån detta. Det finns tex böcker med titlar som ”Introvert Power” eller ”The Introvert Advantage – How to Thrive in an Extrovert World”. Ni hittar dem på Bokus om du söker på Introvert.  Men tänk på att du som introvert eller extrovert inte är fel! Det viktigaste är att du själv lär dig hantera de situationer du tycker är obehagliga.

För egen del känner jag inte att det är ett problem – mer än i arbetslivet – eftersom jag inte utvecklat social fobi. Med arbetsliv räknar jag även med mitt företag, eftersom jag går på en del företagsträffar. Jag går helst inte på dessa träffar själv, numera är det bara Bright East jag går på, de övriga kändes inte bra. Jag gick från de andra träffarna med en känsla av att jag var misslyckad, dels för att jag inte fick med mig några visitkort men också för att mitt företag går så dåligt i jämförelse med alla andras. Dessutom känner jag ofta att dessa andra träffar är så inriktade på att sälja in sig själv, jag som introvert klarar inte av det alls. Medan andra blir peppade av andras framgångar blir jag bara knäckt och ledsen av det. Jag klarar inte av mingel- och jämförelsesituationen, framförallt inte då det också är musik i bakgrunden. Bright East har också musik i bakgrunden, men jag känner en hel del på dessa träffar så det fungerar ändå. Den har också fokus på intressanta föredrag i större utsträckning än bara mingel.

Så, på träffarna tar jag mig ett glas vin och ställer mig i utkanten. Där står jag och mitt sällskap (Anders), sedan får folk komma till oss om de tex känner oss redan eller blir nyfikna (dvs är mer mingelbesatta än vad vi är). Hade inte internet funnits hade jag nog varit extremt isolerad. Möjligen haft familj (Anders träffade jag på jobbet!) men inte haft så någon som peppar och uppmuntrar mig som här i bloggen eller på Facebook även om det är av människor jag aldrig träffat. Jag ser inga problem i att vara öppen på nätet, om vem jag är eller vad jag gör. Ibland är jag nog alltför ärlig och utlämnande, jag blir dock lika förbannad varje gång någon säger åt mig att dämpa mig, varför vill folk begränsa min enda kanal utåt även om det är av omtanke? Jag har gränser såklart, det finns ju en skillnad mellan privat och personlig.

Jag skrev i mitt förra inlägg om detta att jag inte tänker ändra på mig? Well, nej, det kommer jag inte göra i den meningen att jag ska passa andra. Men självklart är jag beredd att ändra på beteenden som skadar mig själv (eller andra förstås). Men jag tänker inte ändra på mig för att passa in i samhället bättre. Det handlar inte om att jag skiter i andra, men jag är väldigt trött på att göra våld på mig själv. Att tvinga mig själv till situationer som ger mig långvarig ångest är helt enkelt onödigt slöseri med energi. Jag inser såklart att jag i vissa situationer måste lära mig hantera problemen som uppstår när jag inte passar in. Men min dröm är att hitta fler sammanhang där jag och alla andra får vara sig själva, utan påklistrade roller och inklämda i små mallar.

Ett exempel på hur jag hanterar problemen är det här med telefonsamtal. Jag har partiell telefonfobi. Kan jag slippa ringa gör jag det. Jag föredrar tom att messa eller maila min egen mamma även om hon ringer mig och vi pratar en stund. Anders ringer jag till om jag vill något snabbt etc annars är det sms som gäller där också. Men när jag har en yrkesroll är det inte samma sak. Det är alltså skillnad för mig att ringa ett samtal som privata Karin och som Karin med en yrkesroll. Jag har jobbat som telesäljare och även om jag hatade det hade jag inga problem med själva ringmomentet. Även i andra situationer som på Ekolådan om jag möter en kund i dörren, där är jag professionella Karin och inte privatpersonen som aldrig hade vågat ringa på dörren. Om jag lyckas hitta en arbetsplats där jag får en naturlig roll och ett sammanhang där jag accepteras som den jag är skulle mina introverta sidor aldrig vara ett problem utan en tillgång.

 

 

Gör gärna testet ni hittar länken till på bilden ovan, skriv gärna här i kommentarerna vad du har för typ också! Vore kul att veta =) Själv fick jag denna gång ISTJ, dvs Introvert (78%)  Känsla (25%)  Tanke (25%)  Förnimmelse (1%).

  • You have strong preference of Introversion over Extraversion (78%)
  • You have moderate preference of Sensing over Intuition (25%)
  • You have moderate preference of Thinking over Feeling (25%)
  • You have marginal or no preference of Judging over Perceiving (1%)

Uppdatering: Här hittar du också ett test på svenska! Blir lite lättare så…

8 tankar på “Vad har du för personlighet?

  1. Intj… like Ivan lendl ;)
    And Colin Powell and Hilary Clinton… c.s lewis! Maybe not too bad.

  2. INTJ fick jag:
    You have strong preference of Introversion over Extraversion (78%)
    You have slight preference of Intuition over Sensing (12%)
    You have marginal or no preference of Thinking over Feeling (1%)
    You have slight preference of Judging over Perceiving (22%)
    Väldigt intressant, tyckte dock att vissa påståenden var lite svåra att förstå så kanske svarade jag lite missvisande på ngr frågor…men på det stora hela stämmer det nog. Ska verkligen läsa mer om detta.

    1. @Johanna, Testa om det svenska testet är lättare! Visst är det bra att läsa mer om det, så man förstår hur man kan underlätta sin egen tillvaro.

  3. ENTJ. Skrattade lite när jag läste beskrivningen av typen, jag och svärmor är dessutom samma så maken kanske omedvetet valde en mammakopia ;)

  4. Jag har gjort den där testen flera gånger och pendlar mellan INFP och INFJ. :) Jag har ju utvecklat social fobi – men har jobbat stenhårt med den så jag är mycket mycket bättre idag! Dock behöver man inte vara introvert för att utveckla social fobi – men jag tror det är vanligare att introverta gör det. Just för att man som introvert inte passar in i en värld där extrovert är normen och introvert är ”fel”. Vilket det ju inte är – egentligen. Så nu slåss jag för oss introverta och vår rätt att få vara som vi är – för vi har en hel del styrkor som extroverta saknar och som samhället behöver mer av!! :)

Kommentarer är stängda.