20 april, 2024
Okategoriserade

S*Snölyktans Nepenthe

Bild från Snölyktans Birmauppfödning, de tre i M-kullen: Melker, Mållgan och Måns ca 8 veckor.

 
Anders och jag håller såklart på och funderar på namn till våra kattungar som vi hoppas kunna adoptera i vår från Snölyktans Birmauppfödning. Det kommer bli en N-kull så namnet Nebukanezzar från Matrix dök ju upp såklart rätt tidigt (får se om det stannar). Vi fortsatte kolla andra namn på stora skepp, tex de som Amerikanska flottan haft och hittade en lista på wikipedia. Jag valde en på måfå och klickade på Nepenthe.

Det tog bara några sekunders läsande för att vi båda skulle brista ut i tårar. Nepenthe betyder nämligen ordagrant ”icke-sorg”. Det är ett medel släkt med belladonna som nämndes i Odysseen:

[Från Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Nepenthe]
The word nepenthe first appears in the fourth book of Homer’s Odyssey (verses 220–221):

… εἰς οἶνον βάλε φάρμακον, ἔνθεν ἔπινον,
νηπενθές τ᾽ ἄχολόν τε, κακῶν ἐπίληθον ἁπάντων.

Figuratively, it means ”that which chases away sorrow”; νη = ne = not, and πενθές = penthos = grief, sorrow, or mourning; so, literally, it means ’not-sorrow’ or ’anti-sorrow’. In the Odyssey, Nepenthes pharmakon (i.e. an anti-sorrow drug) is a magical potion given to Helen by the Egyptian queen Polidamma. It quells all sorrows with forgetfulness.

 
Ni förstår kanske tårarna. Vi är kanske lite fåniga men vi tror ofta på att saker händer av en mening, att vi får kvantpuffar som tar oss i rätt riktning. Hur kan ett namn bli mer lämpligt än ”icke-sorg”, dvs ett nytt liv som kommer ge oss lycka och glädje! Sedan får vi se vad smeknamnet blir förstås… Någon som har förslag?

Andra namn utöver Nebukanezzar och Nepenthe är Nimitz, som också är ett sånt där hangarfartyg från USA. Knasigt, jag vet…

10 tankar på “S*Snölyktans Nepenthe

    1. @Ann-Sofie Söderbergh, De är verkligen söta!
      Birmor är väldigt keliga, sävliga, enpersonskatter som gärna ligger i knät och gärna blir omkringburna överallt. Sitter på axlarna eller ligger i famnen. De är gärna med där det händer, håller en sällskap alltså, men är inte så där aktiv att den måste hjälpa till. Busig som unga men blir mindre och mindre med åren. Med tanke på min och Anders livsstil kommer de passa oss perfekt!
      Neppi är ett bra förslag!

  1. Jag förstår precis era tårar – det finns en mening. Universum (kanske till och med wendy!) visar att ni gör helt rätt som skaffar en ny fin kamrat. Kan inte tänka mig ett finare namn på er nya kisse. Neppi är bra, passar en liten tjejkatt, Neppe också – passar en liten killkatt.

  2. Det är inte fånigt alls. Jag är precis likadan! Jag tror att allt händer av en mening. Jag måste tro det för att kunna gå vidare när det känns som jobbigast. Det hjälper faktiskt.

Kommentarer är stängda.