Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Anne B Ragde har seglat upp som en ny favorit på bokhimlen för mig, hennes böcker är alltid mysiga på något vis. Den här boken, Jag ska göra dig så lycklig av Anne B Ragde, gjorde mig sådär härligt varm men också ledsen när jag läste den.

Det är Norge på 60-talet. Tiderna börjar bli riktigt goda, allt som betyder något är att visa utåt att man är perfekt. Boken utspelar sig i ett nybyggt miljonprojektområde, i en trappuppgång med 8 familjer. Utåt sett är de alla fina husmödrar och hårt arbetande fäder, där alla anser att deras liv är precis som det ska vara. Det är tanten som bor längst ner som älskar att städa och som inte förstår varför ingen tackar henne när hon städar mer än sin egen avsats. Det är grönsaksförsäljarens fru som gör allt på egen hand, den engelska hårfriörskan och den vackra kvinnan utan barn och med en man som är handelsresande som städar sitt hem helt naken. Alla är de trygga i förvissningen om att just deras hem och livsstil är den rätta och kommenterar gärna de andras förhavanden kritiskt.

Men det pyr under ytan, män som inte accepterar sina veka söner eller att de inte var en son, kvinnor som inte kan ta hand om sitt eget barn utan låter det sakta svälta ihjäl och längtan efter egna barn. Det är en tärande, mörk berättelse som ändå på något vis är varm och kärleksfull på sina håll. Hur livet går vidare trots elände och misär.

Gillar du Anne B Ragde tycker jag absolut du ska läsa denna också, även om vi i min generation inte kan förstå livet på 60-talet…

Betyg: 4 av 5 | Genre: Roman | ISBN: 9789137137742 | Sidor: 277

Åter till 60-talet

1965: I den norska välfärdsstaten är allt tillrättalagt och välordnat. Hemmafruarnas arbete har blivit lättare, med indraget vatten, kylskåp och tvättmaskiner, och hemmen är effektiva och anpassade till den nya tiden.

I bostadsrättsföreningen ”Ungdomens egna hem” strax utanför Trondheim sjuder det av otyglad livslust blandat med försök till social kontroll. Åtta familjer bor tätt inpå varandra, övervakar varandras klädsel, uppförande och levnadsvanor och har alltid tid att bjuda på en svidande kommentar eller ett kritiskt öga. Här erbjuds allt från skvaller och barnpassning till hempermanent och påssoppa. Och är man riktigt lyckosam får man en glimt av kvinnan i fyran som alltid sköter tvätten spritt språngande naken.

En dag kommer en ung elektriker och erbjuder sig att installera titthål i dörrarna…

I Jag ska göra dig så lycklig målar Anne B Ragde upp en bild av en perfekt sextiotalsidyll. Bakom gardinerna finns både ensamhet och hemlig längtan, men tron på framtiden är osviklig