29 mars, 2024
Okategoriserade

Bohus Fästning

Vi börjar bildspammet med ett inlägg om Bohus fästning.

Jag tog totalt 699 bilder i helgen, efter en ganska hård screening valde jag ut 70 snygga från Botaniska, 7 från vår släktings hästgård och så dessa 10 från Bohus Fästning. Resten vet jag inte riktigt vad jag ska göra med, brukar aldrig slänga bilder, men det är ändå över 600 bilder kvar som är odugliga på olika sätt.

(Hjälp, jag är min pappas avbild, han sparade alla små kvitton som jag ju berättat tidigare!)

Jag kommer inte berätta allt om Bohus fästning, är du historie- och byggnadsintresserad kan du börja med att läsa på Wikipedia.

Detta är en modell av hur de tror att Bohus Fästning en gång sett ut. Detta är innan Fars Hatt raserades, som idag är ett runt torn. Bohus fästning ligger i Kungälv, norr om Göteborg och grundades 1308 av den norske kungen Haakon V Magnusson. Kungälv var då Norges sydligaste utpost och fästningen sägs vara Nordens största, starkaste och mest massiva borg. Flertalet gånger försökte svenskarna anfalla borgen utan att lyckas, än sägs det att Bohus var den enda fästning som aldrig blev tagen av en annan nation.
Bohus fästning, från nordvästsidan där vaktkuren tidigare fanns. Min brorson Viktor i blå jacka längst fram och min bror.
Blockhusporten var raserad och återuppfördes 1935. Under 1700-1800-talen fick stadsborna i Kungälv tillstånd att hämta dyrbar, bruten sten från fästningen till sina hus. Detta stoppades under 1800-talet då nationalromantiken blommade och gamla historiska platser rustades upp.
Vy mot Fars Hatt och Kattenburg i bastionen Munken. Här fanns ett stort portvalv med plats för kanoner.
Min lilla brorson, mamma och brorsan Roland.
Innergården av fästningen. Framför Fars Hatt ser ni en rundel som var brunnen och öppningen var Inre portbyggnaden.
En del av den yttre muren, väggen och ingången in mot magasinet på sydöstra sidan av fästningen.
Detta är en gång inne i Skarpe Nord, där taket är det ursprungliga valvet. Här var det helt mörkt med endast ledljus längs leden. Bilden är tagen med ISO 6400 så den är extremt grynig.
Och så lite blommor som växte i muren. Jag tyckte de var fina =)

7 tankar på “Bohus Fästning

    1. @HMS, Ja, Flickr har jag men nää… Kan ju inte lägga upp dem i Raw-format utan då måste de först redigeras. Blä, har inte lust med det.

  1. Hej Karin!

    Tacktacktack för all frukt vi har fått. Vi är så här glada: :-D!!! Nu undrar jag om lådorna återvinns? Jag har inte lyckats hitta någon info om det på hemsidan. Om de används igen, kan jag ställa ut dem i trappen och isf hur många klarar du av att få med? Hur många får plats i bilen liksom?

    Ha dä fint!

    1. @Tant Grön, Ingen orsak! =) Någon måste ju äta den! =)

      Jag har mailat dig med en förklaring! =) Och jag kör en skåpbil, det får plats massor av tomma lådor!

  2. Fina bilder. Kul att se våra besökares konstnärliga anlag:)

    Hälsningar
    Fästnings mats

Kommentarer är stängda.