Jag vet att jag inte är ensam om det här med att vara dålig på matte. Redan i ettan i lågstadiet kom jag efter och det blev en mental låsning för mig. Matte är helt enkelt något som inte fungerar för mig.

Som ni vet vid det här laget har jag ett eget företag, men jag tänker inte hymla med att jag inte tar hand om bokföringen. Jag skulle aldrig kunna lära mig hur man ska bolla med momssatser och avdrag i olika konton – framförallt inte när vi handlar med länder utanför EU. Så Anders tar hand om bokföringen och en bokföringsbyrå tar hand om vårt bokslut – vad det nu är för något… ;)

Men jag har ändå lärt mig väldigt mycket de här åren. Ta det här med procent tex, jag har absolut inga problem att räkna ut hur mycket 20% är av en summa, låt säga 320 kr. Då är 20% 64 kr. Inte så knepigt tycker jag. Men nyss skulle jag räkna ut hur många procent vår omsättning ökat/minskat kvartal 1 2012 jämfört med kvartal 1 2011. Alltså ärligt, jag hade inte en aning och fick fråga Anders! Om vi exempelvis ska räkna ut hur stor ökningen är i procent mellan 400 och 500 kr, då slår det totalt slint i huvudet! Jag kan inte ens räkna ut vad 5/4 är!

Jag och Lotta pratade om det här med eget företag för ett tag sedan, hon fattar absolut ingenting hur det fungerar med moms och skatteregler och sånt. Jag tror nog att en hel del av er inte heller vet hur det fungerar med moms för företag och representation etc (för en enskild företagare). Det är inte alls särskilt lätt, speciellt inte om du har ett drag av dyskalkyli! Men som företagare måste man ta hjälp om man inte fattar, man kan inte strunta i att betala räkningar eller betala in moms för företaget (shit, där fick jag fråga Anders vad det är jag betalar till Skatteverket!) och skatt om man också jobbar på ett vanligt anställt jobb.

Haha, ärligt, jag vet inte ett dugg om vad jag snackar om just nu!

Tankar kring detta?

Okategoriserade
 1. Jag förstår precis INGENTING om det du just skrev i siffror. Jag har Dyskalkyli vilket är i princip som Dyslexi fast med siffror och genomled mattelektion efter mattelektion under hela skoltiden utan att förstå vad jag gjorde fel. I vuxen ålder har jag dock förstått att det här med uträkning inte var problemet, jag var oftast väldigt bra på problemlösning på matten, jag blandar bara ihop siffrorna och vänder på dem så i slutändan blir svaret felaktigt även om jag tänkt rätt. Samma gäller att komma ihåg siffror, helt omöjligt för mig om jag inte upprepat dem och hittat ”koden” för att minnas en siffersekvens.
  Kanske är det något liknande du har, å andra sidan kanske du helt enkelt var lite trött. :)

  • Oj, det hade jag inte förstått! Jag har nog inte dyskalkyli, jag blandar inte ihop siffror eller har andra liknande problem. Däremot har det låst sig för mig, jag förstår inte logiken bakom tex division och multiplikation. Jag kan räkna enkel plus och minus, procent åt ena hållet men absolut inte viss gånger. Och problemlösning klarade jag inte heller, men det var mest för att det var siffror inblandade tror jag…

 2. Jag är ekonom så jag förstår precis dock tycker jag bokföring har väldigt lite med (skol)matte att göra. Jag kan inte räkna huvudräkning för mitt liv och multiplikationstabellen ska vi inte tala om. Jag ursäktar mig alltid just med att jag är ekonom. Hur många ekonomer räknar utan räknare liksom? :)
  Däremot tycker jag det är mycket klokt av dig att ta hjälp. Som företagare måste man inte kunna allt utan det viktigaste är att inse var man behöver andras kompetens.

  • Nä, bokföring har inget med matte i sig att göra. Men det är ändå sammankopplat på nåt vis och gör det svårt för mig… Jag skulle aldrig klara av det, så tur jag kan få hjälp!

 3. Ja det som handlar om ekonomin i företaget är inte lätt, men ack så viktigt. Du skall vara glad över att du har Anders som kan den delen. Tillsammans är ni ett suveränt team. Var vara på varandras kompetens och var rädda om varandra.

 4. Inga andra kommentarer än att du är precis som jag! Jag KAN verkligen inte matte. Jag skulle stå precis lika villrådig som du inför det där räkningsproblemet. Jag kan inte ens räkna det första procentexemplet som du tyckte var lätt. ;)

  Men jag är bra på språk, att skriva, använda orden, humanistiska ämnen, kommunikation osv. :) Sådant är jag jättebra på! Så det är ju tur att ”naturen” kompenserar så att om man är dålig på en sak så är man bra på en annan. På det sättet kompletterar vi människor varandra.

  • Jag har nog lärt mig räkna ut procent när jag shoppat, haha! ;)
   Visst är det så att man är bättre på språk och kreativa grejer om man är dålig på matte. Så är det absolut för mig. Jag har aldrig haft problem att stava, ända sedan lågstadiet i princip. Även om jag fortfarande inte fattar vad ackusativobjekt är exempelvis. En del grejer har min hjärna helt sorterat bort…

 5. Jag KAN matte och därför det är lite svårt för mig att förstå när man inte kan. Men samtidigt kan inte andra grejer som är lätta för andra. Det betyder att man ska hjälpa varandra! :-D

Comments are closed.