Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Det här var en rätt intressant, men kanske lite daterad, bok skriven av Toby Young. Hopplös och hatad av alla av Toby Young heter den på svenska, men den engelska titeln How to lose friends and alienate people säger faktiskt mer om vad boken handlar om.

Toby är en engelsk journalist i början på 90-talet som beger sig till New York för att söka lyckan där. Han har en idé om att skvallerjournalister i New York har en viss inställning till kändisar och sin journalistik, men så är det verkligen inte alls. Åtminstone inte på Vanity Fair i början av 90-talet, där skönhetshetsen och jämställdhetsivern precis blommat upp. Toby är en väldigt omogen man, med en massa barnsliga uppslag om knäppa uppdrag som han ska göra osv. Dessutom är han väldigt kändisfixerad.

Han får alltså jobb på Vanity Fair, men skriver knappt några artiklar på de år han är där. Han blir nekad av alla kvinnor och hans få vänner är mycket mer framgångsrika än honom. Hans liv är väldigt sorgligt som ni kan förstå, däremot är boken väldigt intressant då han bjuder på mycket välformulerade tankar om New York och den amerikanska framgångsmodellen. Något som är väldigt aktuellt även idag med Occupy Wall Street-rörelsen. Så, hittar du denna kan du ju alltid läsa den även om den är lite gammal.

Ni får ursäkta att jag recenserat en massa gamla böcker på sistone, har med freecyckeln att göra…

Betyg: 3 av 5 | Genre: Biografi |ISBN: 9789170011955 | Sidor: 455

Toby Young var den lovande, unga, engelska journalisten som fick göra sin drömresa över Atlanten till sitt drömjobb som journalist på Vanity Fair. På sin första dag på redaktionen anländer han i jeans och blir därför skickad till postrummet i tron att han är deras nye paketerare. Sen lyckas han hyra en strippa på ”take our daughters to work day”, och det är ändå bara början på misslyckandet. Han är hopplös, alkoholiserad, självgod och kändisfixerad och så fullständigt orädd som man bara kan vara om man är säker på att man ska misslyckas med allt man företar sig. Detta är den sanna historien om de två år då Toby Young klamrade sig fast på Vanity Fair för att – utan att få göra ett enda jobb – terrorisera så många kändisar som möjligt, och de fem år han sammanlagt tillbringade i USA med att göra sig själv så omöjlig att han till slut inte ens fick skriva notiser om sexleksaker åt amerikanska herrtidningar.

Det är en mycket rolig historia, kändisspäckad och ogenerat uppriktig om både vår samtid, medievärlden och Toby Young själv.

Comments are closed.