Fick ett pressmeddelande om detta igår och blev väldigt sugen på att testa! Skulle du ge mig en slant som ”tack” för mitt bloggande? Kan ju alltid vara värt att testa, även om jag personligen inte tror att det kommer ge mig någon ekonomisk favör.

Ny svensk internettjänst ger inkomst till bloggare och musiker

– samtidigt som de bidrar till välgörande ändamål

 I Sverige finns över en halv miljon bloggare. Endast en handfull tjänar pengar på det.

Nu kan det ändras.

– Genom gratistjänsten Textliker kan vem som helst ge sin favoritbloggare eller musiker pengar på bara någon sekund. Dessutom går 15 procent av summan till välgörenhetsorganisationer, säger upphovsmannen Simon Vikström.

Textliker ger bloggare och musiker nya möjligheter att slippa reklam och istället tjäna pengar på det de delar. Med ett enkelt sms kan läsare och lyssnare ge pengar till det de gillar.

–         När jag hittar något på nätet som jag gillar vill jag belöna personen som skapat det. Möjligheten att göra det med ett sms har inte funnits förrän nu. Med Textliker kan vem som helst ge pengar på bara någon sekund, utan att ha bankdosan till hands, säger Simon Vikström, upphovsman.

En av bloggarna som redan använder Textliker är Sara Rönne som driver hälsobloggen ”Träningsglädje”. Tidigare har hon försökt få intäkter genom annonser.

–        Men reklambanners gav ingenting, de förstörde mest sidans utseende. Det här är ett bättre sätt att få intäkter, säger Sara Rönne.

Det första inlägget gav ett dussin donationer på mindre än en dag.

–        Flera av mina läsare har sagt att de har velat ge en slant när de känt att jag gett dem något extra. Nu kan de det, säger Sara Rönne.

Förutom att sporra till bättre texter i bloggosfären bidrar Textliker till välgörenhet. 15 procent av sms-taxan samlas i en pott som varje kvartal delas ut till välgörenhetsorganisationer, framröstade av Textlikers användare.

–         Textliker är ett enkelt sätt att, förutom ge till det man gillar,  bidra till en bättre värld, säger Simon Vikström.

Så fungerar Textliker:

Skribenten skaffar ett gratis Textliker-konto och får ett användar-id, t ex ”bloggaren”. Läsare kan sedan skicka ett sms med texten ”textliker bloggaren” till 721 20. Av de tio kronorna som sms:et kostar går hälften till bloggaren, 15 procent till välgörenhet, ca 32 procent är telefonbolagets taxa och ca 3 procent går till Textliker.

Du kan läsa mer om TextLiker här på deras websida.

Okategoriserade
  1. Nja, jag gillar inte idén. Varför skulle jag som läsare betala en bloggare? Jag kan personligen inte komma på ett enda tillfälle då jag skulle göra det. Sån är jag! ;-) Skulle inte heller vilja få pengar från någon av mina läsare, skulle kännas helkonstigt faktiskt.

Comments are closed.