Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Efter denna recension och nästa med One Day, kommer jag recensera August Strindbergs Tjänstekvinnans Son! Vad säger du om det då? Hittade faktiskt den och en annan klassiker av Jack Kerouac i Freecycle-lådan idag så får bli mina nästa läsobjekt.

Men först, De ickesynliga av Fredrik Härén. Denna bok handlar om de ickesynliga, eller yangyang som de kallas. Det är en människoras som lever mitt ibland oss, men som vi inte kan se eftersom vi förlorat den förmågan. Barn däremot ser dem, ni vet fantasivänner? Tidigare levde människan och de icke synliga tillsammans i harmoni, i YingYang. Yingying, det är vi det. Men av någon anledning slutade denna harmoni i kaos och medan de icke synliga fortsatte leva i samklang med naturen blev vi människor destruktiva och förstörde världen omkring oss.

Sedan finns det en grupp människor som är insatta, de har fått veta att det finns dessa osynliga och de kan också se dem med ett speciellt par glasögon som kallas yangsees. De insatta bevakas noggrant av sk spanare för att förhindra att de sprider detta till människorna hur som helst. Om obehöriga får höra om de osynliga träder dödaren in på estraden. Dödaren är en blandning av en vanliga man och en osynlig kvinna, som dessutom dör vid födseln av barnet som blir till. Resultatet blir en utstött som har i uppdrag att ta hand om de som pratar med obehöriga. Omvänt, de osynliga män som faller för en vanlig kvinna, får barn som är albinos och som kan se de osynliga trots att de är vuxna. Många av våra myter är också ett sätt att dölja de icke synliga, som tex Enhörningar som egentligen är vita osynliga hästar med en duva på huvudet…

Nåja, detta är Fredrik Häréns första roman och visst är den läsvärd, om än lite fånig på sina håll. Men nog blev jag lite nojjig, tänk om det ligger en spanare under min säng!  (stackare i såna fall, dammråtteavel där nere!) Men som en debutroman är den läsvärd och den känns researchad, han har med en hel del kulturella referenser som är intressanta.

Betyg: 3 av 5 | Genre: Skönlitteratur | ISBN: 9789137135960 | Sidor: 315

Stig in i en okänd värld mitt ibland oss

Det var mitt i natten den 27 december 2006, på ett hotellrum i Bangkok, som det hände. I gränslandet mellan dröm och verklighet kom historien till Fredrik Härén, en historia som balanserar mellan sanning och fantasi. En berättelse om kärlek och svek, om girighet och om mod. En berättelse som får oss att reflektera över vad som är på riktigt, vad som är viktigt, och på vad vissa av oss är villiga att göra för det vi tror på.

Men framförallt är det en berättelse om en värld som de flesta av oss inte visste fanns. En värld så otrolig, men samtidigt så vacker att man, när man bjuds in i den, lockas att tro att den är sann.

Precis som vissa hemligheter måste förbli hemliga måste vissa berättelser berättas. Det är dags för historien om de ickesynliga:

”Det finns en okänd människoart som lever mitt ibland oss. Människor av kött och blod, precis som vi, men de har snövit hud och vitt hår och deras cellstruktur gör att ljuset bryts mot deras kroppar, och därför kan våra ögon inte se dem. Men vi kan märka dem ibland, när de råkar komma för nära oss. Känslan av att det finns någon annan i rummet, trots att vi vet att vi är ensamma.”

Gjorde hon rätt när hon släppte in den okände mannen i sin lägenhet? Det han berättade lät som rena fantasierna.

När journaliststudenten Alexandra intervjuar barn om deras låtsasvänner börjar underliga saker hända. Barnen beskriver vita människor som finns i deras närhet och som föräldrarna inte kan se. En teckning gjord av en mentalpatient visar en känd men ändå märklig värld, som både skrämmer och lockar henne.

Comments are closed.