29 april, 2024
Okategoriserade

Kenko Polariseringsfilter

Scandinavian Photo hade förra helgen 200 kr rabatt på alla filter från Kenko och Kenko Pro, så jag passade på att köpa det polariseringsfilter som jag försökte beställa från eBay. Då fick jag ju ett uv-filter som fortfarande är till salu, men denna gång fick jag det polarisationsfilter jag ville ha för 450 kr, normalpris 595 kr.

Polarisationsfilter används till att ta bort reflexer från blanka ytor som t. EX. vatten och fönsterrutor. Filtret är också effektivt vid all slags färgfotografering, där dess egenskaper ger bilden bättre briljans och kontrast. Polarisationsfiltret renar färgerna i en bild och du får en större färgmättnad.  Få himlen vykortsblå genom att stå i 90 graders vinkel mot solen – vrid filtret för att variera effekten. (text, Scandinavian Photo)

Båda dessa bilder är redigerade på samma sätt i Canon Raw i PhotoShop, så det är samma ljusjustering och lyster. Dock blev husen mörka på bild två,  så de har jag ljusat upp. Bild ett är alltså bara UV-filter, bild två är med Polariseringsfiltret.