3 maj, 2024
Okategoriserade

Harry Potter och verkligheten

Igår avslutade vi vårt Harry Potter-maraton med att se den sista filmen på bio. Samtidigt som vi såg den sjätte filmen före vi tog middagsrast skedde bombdådet i Oslo och senare också skottlossningen i Utöya. Man kan tycka att vi missade detta i en fantasivärld, ändå är jag tacksam över att vi inte satt och följde alla tv-sändningar och Twitter hela dagen.

Det är intressant att jämföra händelserna i Harry Potter med de i verkligheten. Det har förts diskussioner om att böckerna är en referens till dagens politik i England, hur politikerna vid fara gärna stänger ner och censurerar. Istället för att öka transparansen, öka arbetet för att göra demokratin ännu tydligare och mer betydelsefull blir samhället mer tillslutet och exkluderande. I Harry Potter tystas allting ner om att Voldemort är tillbaka, ingen ska få lära sig hur man försvarar sig och studentföreningar förbjuds. I filmerna är det också väldigt tydligt hur formspråket är en referens till judehatet under andra världskriget.

Samtidigt håller alltså en högerextrem psykopat i Norge på och skjuter ner unga socialdemokrater på en ö utanför Oslo och bombar demokratins högborg. Det är samma ondska och samma rädsla i samhället. Samma obefogade irrationella rädsla att de som har mugglarblod inte är riktiga trollkarlar. Rädslan för det de inte känner till och som inte är samma som de själva eller har riktigt samma kulturella bakgrund. Byt ut mugglare mot invandrare och du förstår referensen.

En kan bara hoppas att dessa handlingar av denna kristna högerextremist får oss att vakna upp ur vår islamofobi och ta avstånd från de mörka makterna som representeras av medlemmar i Sverigedemokraterna och Framskrittspartiet.

Och som Stoltenberg sa, hämnden kommer genom mer demokrati.

2 tankar på “Harry Potter och verkligheten

  1. Ja det är så otroligt sorgligt!!
    Man ser bilderna på nätet tidningar
    Tårarna rinner tankarna är hos den i Norge..

  2. Jag tycker att något känns väldigt ”off” med denna historien och tror tyvärr inte att det är något så enkelt som en högerextrem sociopat som är hjärnan bakom händelserna i Norge. Nog för att det skulle vara skrämmande och hemskt om så vore fallet, men jag tror sanningen är tusentals gånger värre.

Kommentarer är stängda.