29 mars, 2024

Veckans hus: Tegelbyggnader

Den här veckans utmaning hos min mamma är tegelbyggnader, tegeldekorationer osv. Dagens tegelbyggnader är ju grymt tråkiga om ni tittar lite närmare på dem, det är bara utplacerade tegel i långa rader utan något tänk bakom. Förr i tiden användes massor med olika tekniker för att få till ett vackrare utseende. Dessutom var husen byggda av tegel, alltså stommen, vilket man kan märka hos mig tex om man försöker borra i väggarna.

Jag har valt att fota byggnaden där krogen God Vän ligger, i hörnet St Persgatan/Kungsgatan. God Vän är ett riktigt skräpställe, med äcklig mat och tveksamt klientel. Men byggnaden är fin. Och legenden!

Här från God Vän’s egen sida, godvan.se:

Norrköping har vid två tillfällen utsatts för stora bränder, Den ena inträffade 1655. Efter denna händelse fick staden byggas upp från grunden. 1719 eldhärjades staden åter, Det var då ryssarna brände upp i stort sett hela Norrköping. Nuvarande restaurang som heter GOD VÄN skonades dock .p.g.a att dåvarande ägare av restaurangen mutade ryssarna med vin och mat, d.v.s att han lyckades bli god vän med ryssarna där av namnet god vän.

Även denna byggnad ritades av Werner Northun, mannen som ritade mitt hus på Sandgatan, och uppfördes 1918. Mer info om detta hus på mellanpromenaderna.se:

Fasaden består av grå puts på tegel. Omkring byggnadens fönster finns rött fasadtegel med mönstermurning. Sockelvåningen består till hälften av röd puts på tegel och till den andra hälften av rött fasadtegel och därunder en låg sockel av granitblock. Samtliga fönster är från 1985 då huset moderniserades omfattande. I bottenvåningen finns en butikslokal/restaurang.

Det här är en bonusbild, på en helt fantastiskt del av nyrenoverade Visualiseringscentret C. Har inte mer info om byggnaden just nu, mer än att denna byggnad är den absolut vackraste som finns på hela Kungsgatan.

6 tankar på “Veckans hus: Tegelbyggnader

  1. Snyggt – bra jobbat med fakta och allt. Du har gjort ett perfekt inlägg med bilder och historien bakom huset.
    Det nyrenoverade huset med Visualiseringscentret får du forska vidare om. Jag gillar den byggnaden, tornet är så fint.

Kommentarer är stängda.