24 april, 2024

Generation Kill : Devil Dogs, Iceman och captain Amerika – en ny generation amerikanska krigare av Evan Wright

Lång titel, Generation Kill : Devil Dogs, Iceman och captain Amerika – en ny generation amerikanska krigare av Evan Wright, eller hur? Det var ett tag sedan jag skrev en bokrecension, detta eftersom jag läst lite tidningar emellan istället för böcker.

Jag är grymt fascinerad av denna bok. Till att börja med, författaren Evan Wright är otroligt modig som vågar följa med en bataljon marinkårister när de invaderar Irak. Modig som vågar sova under en Humvee under brinnande krig och som vågar ställa obekväma frågor.

Vi får följa med när USA invaderar Irak, från insamlingslägret till hur de steg för steg kommer närmare Bagdad, på bekostnad av civila som kommer i vägen. En otroligt gripande dokumentär berättelse där soldaternas verkliga åsikter kommer fram, vilket fördjupar bilden av soldaten som en mördarmaskin.

Alltså, det är så svårt att skriva en schysst recension av denna, men det är såå bra! Är du det minsta intresserad av dokumentära berättelser ska ni läsa denna för det är inte bara krigsberättelser utan nakna porträtt av människor med ett självoffrande uppdrag!

Nu ska jag börja se tv-serien Generation Kill, med Alexander Skarsgård som Colbert! Booya!

Betyg: 5 av 5

”Första självmordsbataljonen” var spjutspetsen in i Irak, de första som upplevde det skrämmande blitzkriget mot de irakiska gerillakrigarna. Generation Kill är den skrämmande och vanvördiga skildringen inifrån dessa strider, ett porträtt av unga män som riskerar allt för seger, deras vänskap mitt i galenskapen, och om den nya krigföringens slumpmässighet och brutalitet.

Ewan Wright vann the National Magazine Award för de artiklar som inspirerade honom att skriva boken. Han befann sig själv hela tiden i första ledet med de elitsoldater som var de första att ta sig in i Irak.