Jag åt en så ljuvlig Pinocchiotårta i fredags på Café Kuriosa. Åh, ljuvlig. Jag älskar maräng, grädde och hallon. Åhhhh. Så här har ni ett recept.
Seså, baka den nu och skicka till mig! Tack!
Pinocchiotårta
En klassisk marängtårta med sockerkaksbotten som göras antingen rund eller fyrkantig. Andra namn på denna tårta är Mammas marängtårta samt Pinocchiotårta.
Tid: 2 ½ timme
Portioner 8 bitarIngredienser:
Bottnar sockerkaksdel:
* 75 g smör eller margarin
* 1 dl strösocker
* 1,5 tsk bakpulver
* 4 st äggulor
* 1,5 dl vetemjöl
* 2 msk mjölkBottnar marängdel:
* 4 st äggvitor
* 2 dl strösocker
* ev. ca 35 g mandelspånFyllning:
* 3 dl vispgrädde
* färsk frukt eller bär t.ex: skivad banan, jordgubbar, blåbär, hallonGör så här:
Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
Rör i mjölet och till sist mjölken.
Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20×35 cm eller 25×30 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta.
Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
Strö över mandelspån om du vill ha det.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.
Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.
Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.
Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).
Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.
Lägg ena botten på ett fat och lägg sedan på fyllningen. Jag har valt grädde och banan, men det går lika bra med någon annan fyllning, se förslag ovan. Lägg sedan den andra botten ovanpå och din marängtårta / pinocchiotårta är klar att servera!
Gah, det ser verkligen helt underbart gott ut!