24 april, 2024
Okategoriserade

Glaskonst från la Murrina

LA MURRINA ÖPPNAR SIN FÖRSTA BUTIK I NORDEN

– På Birger Jarlsgatan 2 i Stockholm förmedlar världsberömda la Murrina en glasklar känsla av italiensk tradition och design.

Klassiska verk som på ett omsorgsfullt sätt har integrerats med samtida konst har gjort la Murrina till en av världens ledande och mest eftertraktade tillverkare av glaslampor och dekor.

Tatto av Marco Piva
Sike S av Karim Rashid

La Murrina representerar en 1000-årig historia av glasblåsarkonst från den lilla ön Murrano, belägen en mil norr om Venedig. 1968 bildade några av öns skickligaste konstnärer, med generationer av glasblåsare bakom sig, kollektivet la Murrina. Ett par år senare utvecklades och lanserades la Murrina av en familj från Milano med stark tro på traditionens och modernismens kraft.

I dag har la Murrina spridits långt utanför Italiens gränser, men all tillverkning sker fortfarande för hand på den lilla ön Murrano.

Astra av Denis Santachiara
Mariposa av Marco Piva

Den första Nordiska butiken, på Birger Jarlsgatan 2 i Stockholm, kommer precis som la Murrinas butiker runt om i världen att representera en sofistikerad och modern italiensk livsstil, och förmedla decennier av konstskapande och historia. Lorenza Radrizzani, la Murrinas Export & Marketing Manager, berättar att det finns en hel del glas som kallas ”Murrano style” eller ”Venetian style”, men det är bara produkter som är handblåsta på ön Murrano som får kalla sig och representera la Murrina.

Denis Santachiara

I enlighet med la Murrinas traditionella tillverkningsmetoder av handblåst glas började la Murrina under år 2000 att samarbeta med några av världens mest respekterade och framgångsrika konstnärer och arkitekter. Till dessa hör Karim Rashid, Luca Sacchetti, Denis Santachiara och Sottsass Associati för att nämna några få.

– Sverige har en lång tradition av konstskapande och några av världens främsta glasblåsare, men jag är övertygad om att det även finns plats för den italienska glaskonsten i svenskarnas hjärtan, säger Lila Salam, butikschef i den nya butiken på Birger Jarlsgatan.