23 april, 2024
Okategoriserade

Får du i dig tillräcklig näring?

Många är vi som anser att mina behov av vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror ska täckas av en variationsrik kosthållning. Visst vore det en dröm om det vore så? Jag vill hellre äta gott och bra och få i mig de behov av järn och kalcium tex som jag behöver per dag.

Nu har Life en kampanj som heter just Vart tog näringen i maten vägen? Enligt kampanjen har den odlade laxen orsakat att den numera innehåller 50% mindre mängd Omega-3 än för 10 år sedan. Lax som alltid hyllats som en bra fet fisk som bör ätas minst en gång i veckan. Eller apelsinen, som sedan 1940 innehåller 70% mindre järn?

Ta till exempel min favorit B5. Visste du att du måste äta 46 avokados per dag för att det ska ge effekt på din hud? Ni förstår kanske att jag hellre tar 3 teskedar B5-pulver då? Även om dagens samhälle hyllar den naturliga kosthållningen med mat utan tillsatser eller att ingenting ska vara halvfabrikat, måste vi nog ändå vara observanta på hur vi får i oss allt vi behöver varje dag.

Life är förvisso ett företag som vill tjäna pengar på sina kosttillskott, men läs här deras källor så får ni veta mer om detta! Och förutom kosttillskott hjälper det mycket att äta så mycket ekologisk närproducerad mat du kan.

Att den odlade laxen har förlorat 50% av sitt omega-3-fett på tio år bekräftas av, Livar Frøyland, professor vid Norges nationella fiskforskningsinstitut, NIFES. Även forskaren, Sverre Seierstad, vid den norska veterinärhögskolan, bekräftar detta i sin doktorsavhandling. (Henrik Ennart på SvD har skrivit en artikel i ämnet 9 mars, 2008.)

Att apelsin, avokado, purjolök, gurka och jordgubbar har tappat viktiga näringsämnen styrks av mineralogen David Thomas forskningsrapport »A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940-1991. Nutrition and Health, 2003;17:85-114. (Även Ekholm, Mayer, White och Broadley har nått snarlika resultat efter samma forskning.)

Att det finns grisar som äter bättre än oss människor bevisas av Rolf Axel Nordström, som driver den etologiska gården Ängagården. Där föds grisar, kor och får upp på 100% ekologisk, vegetarisk kost som odlas på gården.

Att den svenska åkerjorden har förlorat stora delar av sitt näringsinnehåll är hämtat från forskning gjord av professor Holger Kirschman vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Att Kirschmans upptäckter stöds av liknande analyser från England och USA intygas dels av forskning gjord av David Thomas för medical Research Council i England (se tidigare fakta om apelsin). Och dels av forskare vid Texas-universitetet i Austin, som har använt det amerikanska Jordbruksdepartementets databas föratt med avancerade metoder få en bild av hur näringsinnehållet i 43 vanligafrukter och grönsaker ändrats mellan åren 1950 och 1999.

Resultaten visade en statistiskt säker minskning av sex av 13 undersökta näringsämnen: protein, kalcium, fosfor, järn, riboflavin och c-vitamin. Studien är publicerad i Journal of the American College of Nutrition. Redan 1936 fanns det dokument från senaten i USA (dokument 264), där man påtalar utarmning av mineraler i den odlade jorden.

Att mineralinnehållet har minskat kraftigt i 17 olika frukter och bär styrks av samme mineralog David Thomas (Medical Research Council i England) som nämnts tidigare.

Att mineralbrist kan leda till vanliga åkommor bygger på uppgifter från fil. dr. immunolog Sanna Ehdin på http://ehdin.com.
Att inlärningsproblem och koncentrationsproblem hänger samman med mineralbrist bygger på en studie från Associated Intervention and Counselling Inc. of Ogden, Utah. Testet som användes är känt under namnet T.O.V.A. (Test of Variable Attentiveness). Allt enligt en artikel – Attention, Behaviour and Minerals, av R.H. Anderson, Ph.D.L.C.S.W. – som går att läsa i ovan nämnde David Thomas rapport.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor.
Life Kundtjänst Tel: 020 – 370 700 Mail
: info@lifebutiken.se