28 mars, 2024
Hud

Anteckningar från DBExpo15

Det är min födelsedag idag! Så istället för att komma på nåt kul att blogga om får ni ett referat från lördagens föredrag.

Som jag berättade igår antecknade jag en del från de föreläsningar jag var med på. Jag gör mig inga illusioner att jag fick med allt eller att det är begripligt, jag zoonade ut vid några tillfällen och led lite av att sitta ner. Men det var mycket intressanta föredrag helt klart!

09.00 – SHRs ordförande Annica Joensuu

shr-1

Annica Jounsuu
Föredraget handlade om myter om hudvård, som att många hudvårdsprodukter innehåller vatten som första ingrediens – trots att vatten faktiskt är den farligaste ingrediensen för huden. Go figure! Vatten torkar ut huden och bör skyddas.

5 lager består huden av, tyvärr missade jag lite av infon här. Om du har en vattenmängd under 10% är du yttorr. Du kan då tillsätta en sk NMF, natural moisturizing factor. NMF drar fukt från omgivningen utan att torka ut. Karbamid slätar ut huden medan tensider och vatten gör huden yttorr. Fett är bra dock.

Porsammandragande produkter är en myt. Det finns tre sorters porer, talgkörtel, doftkörtel och svettkörtel. Svettkörteln är en äkta por, de går ej att se och kan inte heller bli förstorade. Talgkörtlar däremot kan stocka sig och orsaka pormaskar.

Orenheter i huden är orsakade av comedoner, dvs pormaskar. Pustler kallas det vi i dagligt tal benämner finne, dvs inflammation i huden. Ett sätt att minska orenheterna i huden är att öka svetten eller använda miscellära produkter.

Vad vi kallar brustna blodkärl är egentligen Teleangiektasier, vilket är ytliga vidgade kapillärer. Om ett blodkärl brister blir det ett blåmärke, vilket de röda spindelnäten i ansiktet inte är.

En annan myt är sk ökad hårväxt vid rakning eller vaxning. Håret bildas i fosterstadiet. Däremot kan du få Hypertrikos som är överflödig hårväxt på onönskade platser, som hakan eller brösten. Vellushår övergår då till terminalhår, detta orsakas av testosteronökning. För att håren inte ska bli grövre eller skada huden bör du inte vaxa ansiktet eller tråda.

Amning gör att håret går i vilofas. Gravid ställer in sig på tillväxt i håret.

10.00 Kraft Cosmetics, Sandra Pitropia från Medik8

medik8-1

Sandra Pitropia och Therese Jirving
Medik8 är ett brittiskt märke startat 1999, de sysslar med sk cosmecuticals – dvs hudvård med medicinska egenskaper. Deras föredrag hölls på engelska och var faktiskt lite svårt att hänga med i, men deras ledord var Fresh and stable. De arbetade med vitamin c, e och a bland annat för att reducera åldertecken, pigmentfläckar, akne och andra vanliga hudproblem. De har bevisats vara bäst i många undersökningar och nu kommer de alltså till Sverige.

Vi fick en ask med prover som jag tyvärr inte får använda som gravid och senare ammande, men det finns en produkt som heter Firewall som fungerar i den situationen. Hoppas få testa den istället!

11.00 Pagro och REN skincare

ren-1ren-2

REN Skincare startade 1998, den ena grundaren hade en gravid fru som letade rena ingredienser. De valde då att starta eget rent märke som då blev REN, och ja. det är svenska betydelsen av Ren som avses! De har tre ledord – Performance, Purity och Pleasure. Performance – banbrytande, kliniskt testade resultat. Högteknologiska ingredienser.  Purity – verksamma ämnen, 100% från växter och mineraler. Inga syntetiska ämnen. Pleasure – gör världen bättre.

Ren exploderade i april 2014. Alla tog in dem, inklusive Apoteket AB som har extremt hårda krav. Och detta helt utan anmärkningar.

Ren Clean skincare finns i 55 länder. De har en stämpel på sina produkter som är en sk No info, dvs en kort listning av vad produkten INTE innehåller. De är också pionjärer inom bioaktiv hudvård.

5 principer – rätt ingredienser, teknologi, miljöpåverkan, rätt attityd och rätt produktupplevelse.

Teknologi innebär att deras produkter ska vara effektiva. REN är ej djurtestat, de använder sojabläck och fsc förpackningar. De tillverkar produktern med grön el och stöder välgörenhet. Pump inga snuskburkar.

Teaser inför våren! Ren instant firming beauty shot. Lyfter, slätar ut och fyller ut huden. Gelé serum. Kommer i februari!

15.30 Apoteket AB Pär Svahnberg

Apotekets föredrar var sista för dagen och förmodligen det som uppskattades mest.

I Sverige har vi lag på ingrediensförteckning. Men alla föremål har ingredienser, även frukt som då alltså kan vara hur lång som helst och innehålla flera allergiframkallande ämnen. Dosen gör giftet. Apoteket har som motto funktion – hälsa – miljö. Nytta vs risk med alla produkter de tar in.

Pär berättade om Akvatisk toxicitet – giftigt för vattenmiljön. En produkt mäts i nedbrytbarhet och bioackumelerbarhet, dvs om de tas upp av organismer i vattnet. Färgskalan de använder går från grön som betyder godkänd, gul med tvekan, röd inte godkänd och grå där det inte finns tillräcklig med data.

Cykliska silikoner är ett av de ämnen som är riktigt dåliga för miljön och människan, tex Cyklotetrasiloxane som skadar foster och reproduktionsförmågan! Kathon är ett annat ämne som är giftiga för vattenorganismer. Det är ett konserveringsmedel.

Hormonsystemet
Människan har 50 olika hormonsystem.
Diabetes – typ 1, bukspottkörteln producerar inte insulin. Typ 2, insulinreceptorerna har blivit utslitna.

P – piller – förhindrar ägglossning. Är faktiskt hormonstörande!
Ivf – 3 miljoner sedan 1977. Kraftigt hormonstörande! Edwards fick nobelpris 2010 för detta.

Parabener
Konserveringsmedel som dödar mikroorganismer.
Parabener är en av dem, bensoesyra är ett annat. Expertisen säger att de är säkra. Bryts lätt ner och är okontroversiella utifrån miljö och allergiperspektiv.

Systemisk do- lowest observed effect level LOEL, är 200 mg/kg body weight. 170 kg hudkräm varje dag för att få en hormonstörande effekt om du använder en produkt med parabener.

Loel = lowest observed effect level
Noel = no observed
Mos = margin of safety

6 tankar på “Anteckningar från DBExpo15

Kommentarer är stängda.