18 juli, 2024

Dermatillomania

Har ni hört talas om Dermatillomania? Dermatillomania är ett tvångssyndrom som yttrar sig i ett tvångsbeteende att pilla på huden. Jag läste om detta första gången hos Hanna Fridén och nu finns det också en blogg som heter Pormaskprinsessan som tar upp detta. Pormaskprinsessan ägnar sin blogg åt att berätta hur handikappad hon blir av att ständigt pilla på huden och behöva dölja sår och bölder.

Jag kan inte direkt påstå att jag lider av Dermatillomania mer än möjligen en mild variant av det. Jag pillar ofta upp sårskorpor i ansiktet efter finnar, men jag ägnar inte timmar åt att klämma pormaskar. Jag ägnar kanske 5 minuter efter tvätt åt att klämma sånt som är synligt och irriterande, men jag letar inte aktivt efter nåt att klämma.

Jag har redan massor med ärr efter att ha förstört huden med mina naglar så jag hoppas att jag inte förstör den mer hädanefter.

Anyway, läs Wikipedia-artikeln jag länkar till överst och gärna Pormaskprinsessan också och jag hoppas verkligen att ni inte lider av detta!

2 tankar på “Dermatillomania

  1. Bra att du tog upp det här! Informationen behöver spridas till fler som inte vet om att de har sjukdomen eller kanske är på väg att få den.

    Grejen är att det kan börja just så som du beskriver det – så var det för mig, jag har inte alltid hållit på mycket eller länge. I början var det bara bortpetande av skorpor och lite klämmande av det som syntes. Senare ökade det i och med att det blev sår av det.

    Hoppas andra får veta om det här så de kan stoppa det i tid…

    1. Tack för din kommentar! Jag hoppas att du får hjälp med dina problem och att dina och mina läsare inser var de är på väg om de pillar för mycket…

Kommentarer är stängda.