2 maj, 2024
Okategoriserade

Tips för vintertorra ben

Min mamma frågade mig i helgen vad hon skulle använda på sina torra skenben, utan att bli alltför grafisk kan vi ju beskriva dem som ödlefjäll…Bra idé för ett inlägg såklart, så här kommer mina tankar och tips i detta!

 

Jag frågade såklart vad hon smörjde med idag, även om hon liksom jag inte är en bodylotion-människa. ”Babyoil, det är ju bra eller?”. Nu är min mamma absolut ingen korkad människa, hon är världens smartaste och har bra koll på det här med bra produkter. Men vem tror inte att babyoil är bra, det är ju för babyn? News flash, babyoil är nästan rent Parffinum Liquidum, alltså mineralolja/paraffin. Babyoljan är bra att använda på babyrumpan om man ska göra rent, det kan också vara lämpligt om barnet har irriterad blöjrumpa med utslag. Oljan lägger sig då som en skyddande hinna och lindrar det irriterade. Men det är inte bra för återfuktning av torra vuxenben! Huden blir bara torrare och torrare av detta.

Personligen har jag liknande problem på vintern, dock lite lindrigare numera då jag i princip bara duschar två ggr i veckan. Vatten är väldigt uttorkande som vi alla vet. Mitt bästa knep är kokossmör i badet, eller att ta en liten bit och smälta i handen och smörja på kroppen. Kokosolja är i princip det bästa du kan smörja din hud med, då det inte skadar huden under även om den skyddar och lindrar liksom mineraloljan. Kokossmöret är den silvriga fyrkantiga asken som finns i mataffären, men det finns också lite renare kokosolja i tex hälsokostbutiken. Kokosoljan kan man äta, se bara till att den är kall- eller varmpressad, absolut inte extraherad eller raffinerad.

Pernilla Lunderot, närings- och beroendepedagogen vid Sober konsult i Höör:

– Det har visat sig att kokosfettet innehåller fettsyror som stämmer väl överens med vad vi behöver i kroppen. Det har också visat sig vara bra för människor med låg ämnesomsättning i sköldkörteln. Eftersom energin från kokosolja omsätts snabbt och kroppen hellre förbränner än lagrar den så är det också ett bra fett att använda om man vill minska i vikt, förklarar hon.

Citat från artikel i Aftonbladet

 

Om du inte vill använda (rätt dyr) kokosolja på huden – och även på håret är den suverän! – finns det naturligtvis duscholjor på tex apoteken. Eucerin ph5 Shower Oil är en sådan som är ok, den löddrar en aning och är lätt att skölja av. Denna har jag testat men fick mycket utslag på benen, så något var det jag reagerade på. Annars tycker jag att helt vanligt rapsolja eller olivolja är suveränt! Lätt att få tag på, köper du kallpressad är den av hög kvalité och innehåller flera beståndsdelar som är bra för din hud. Framförallt bör man undvika alltför starka duschkrämer och använda oljor på din fortfarande våta kropp, så får du nytta av vattnet.

Om du gillar krämer, kan jag tipsa om Korres Body Butters. De kommer i en tub med pump istället för de där hemska burkarna. De innehåller inga otrevliga ämnen, utan bara nyttiga oljor. Finns bla på Kicks för 199 kr.

4 tankar på “Tips för vintertorra ben

  1. Hmm, i den jag har är glycerin första ingrediens och sen en massa jox. Kanske inte så illa, eller ?

  2. Blev intresserad eftersom jag inte tycker mineralolja passar på babyhud heller. Har ett stort utbud av olika babyoljor hemma (nyblivna föräldrar översköljs av produktprover). Av 5 olika sorter var det bara Natusan som innehåller paraffin, oväntat bra resultat. Så med tanke på att vi har babyoljor för typ 10 barn till så kanske jag skulle börja använda det på mig själv också.

Kommentarer är stängda.