6 maj, 2024
Okategoriserade

Rekommenderas: A-vitamin Palmitat

När jag kollade på Nip/Tuck här tidigare i vintras såg jag att de använde A-vitaminkräm på operationsärren. Förvisso är det väldigt lätt att få bort sminkade ärr, men det ringde ändå en klocka i huvudet att jag läst något om att A-vitamin är använt i hudvård.
 

A-vitamin, retinol, all-trans-retinol

I marknadsföring av antirynkkrämer kan man utan att direkt ljuga säga att vitaminet omvandlas till A-vitaminsyra på huden. Det gör det, i mikroskopisk mängd.

1) Retinol: Tros i höga doser påverka hudens utseende, särskilt i kombination med AHA-syran glykolsyra – öka blodflödet, skydda mot solsveda, i viss mån stimulera hudens produktion av kollagen, hämma inflammation och vara till hjälp vid behandling av sår, bölder, psoriasis och hudutslag. Receptfria hudkrämer (vitaminkrämer, Idominsalva) kan innehålla upp till 5 % A-vitamin, mest vattenlösliga former av retinol eller palmitat, som tas upp bra av huden.

2) Retinylpalmitat: Tros i stora doser kunna påverka hudens utseende på samma sätt som retinol. Den vattenlösliga formen (retinolpalmitat) tas upp bra av huden och är vanlig i hudvårdsprodukter; i låga doser eftersom det är instabilt.

• Kräm: 0,1-2 % (0,1-2 ml per dl)
• Hudolja för akne: 5 % (5 ml per dl)

Läs mer på Shenet!

 

Jag köpte en liten flaska på 10 ml från Crearome, för 60 kr. I början droppade jag bara några droppar i min rengöringsolja samt även i en blandning av ullfett och ringblomsolja som jag rörde ihop. Men nu har jag även testat oljan direkt på huden, på ett sår. Jag fick munsår sent på kvällen den 20:e och har varje kväll tagit några droppar på en fuktad tops och smort in såret med. Idag, 6 dagar senare är det läkt. Jag tycker att det läkte ut väldigt snabbt, det torkade ut och blev skorpor redan efter första natten och nu är det som sagt bara ärrad hud kvar. Detta helt utan någon annan munsårskräm. (Ser du något munsår på Nyx-inlägget nedan? Nä just det!)

Jag har även testat den på finnar som poppat upp under veckan, de är också borta nu.

Man ska vara försiktig med a-vitamin, det står på flaskan att man inte ska ha den direkt på huden. Jag tror inte jag vill ha den i hela ansiktet heller men ska göra en ny blandning med ullfett senare. Jag kan också säga att trots pigmentfläckar i ansiktet har jag aldrig haft så fin hy som just nu.

Så, jag rekommenderar absolut att man köper den lilla flaskan och använder på sår, akne och munsår vid behov.

Du hittar den här på Crearome från 60 kr.