19 april, 2024

”Studier om kosmetika mest trams”

Marie Lodén, Sveriges främsta expert på hudvård
Marie Lodén, Sveriges främsta hudexpert

Jag hittade en riktigt intressant, uttömande artikel på DN.se som publicerades den 19 oktober 2008; ”Studier om kosmetika mest trams”. Ni har säkert läst reklamslogans som L’ oreal och Clinique kör med, som Vetenskapligt bevisad effekt och Kliniskt bevisad. Enligt Marie Lodén, en av Sveriges främsta hudexperter, är detta mest trams.

quote1– Tyvärr finns det fortfarande mest tramsstudier om kosmetika, trots att området är så enormt viktigt – alla använder ju hudvårdsprodukter. Vad som skulle behövas i Sverige är en universitetsutbildning i kosmetik.

[…]

Vad, och i så fall hur mycket, huden egentligen släpper igenom av olika ämnen är en kärnfråga inom kosmetiken. Och det är en fråga som hittills är alldeles för litet studerad, tycker Marie Lodén. Vilket lämnar öppet för hur mycket myter och överdrifter som helst i kosmetikareklamen. Ofta baseras marknadsföringen på så kallade in vitro- eller provrörstester. De säger mycket litet om hur produkterna fungerar i verkligheten, på huden. Och när till exempel hudkrämer testas på människor görs det under alldeles för kort tid, ofta bara tre månader, och på alldeles för få personer.

– Ofta ger man bara ett gäng människor en kräm och sen efter ett tag kontrollerar man om de tycker huden blivit bättre. Och det tycker ju människor alltid. Men det är inte vetenskap.

Det enda som verkligen hjälper är att sola med måtta, att inte röka och ta det lugnt! Yiiha, jag kommer vara rynkfri länge till! Marie Lodén är aktuell med boken ”Ren, mjuk och vacker – Kemi och funktions hos kosmetika”. Boken är en unik sammanställning på svenska med kemiska formler, kompositioner, testmetoder och legala krav. Kunskap är lätt att bära och utgör grogrund till nya tankar och aktiviteter som driver utvecklingen framåt. Den första utgåvan blev mycket väl mottagen av skolor som bedriver utbildning inom området, företag som utvecklar och säljer kosmetika samt av parfymerier och enskilda konsumenter som vill lära sig mer om produkterna vi använder.

Den kostar 526 kr på Bokus.

En tanke på “”Studier om kosmetika mest trams”

  1. Japp, det skriver jag under på. Det där med universitetsutbildning. Då skulle man rensa bort övertron på polybiosacaridmolekyler och annat trams som inte existerar!

Kommentarer är stängda.