Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Ibland stöter man på böcker som ställer till det lite för en. Eftersom jag alltid läser innan jag slocknar för dagen är det mina drömmar som blir tilltufsade, så även denna gång med den här boken, Cirkusdirektörens dotter av Jostein Gaarder. Jag fortsatte helt enkelt fantisera ihop vad som hände efter att jag slutat läsa.

Boken handlar om Petter, som när berättelsen börjar är en ung pojke med en mycket livlig fantasti och hög intelligens. Han tillhör den där kategorin människor som jag personligen avskyr, de som är smarta och därför anser att deras åsikter och livsåskådning är den enda. Men Petter sitter iaf och fantiserar ihop berättelser på löpande band, den ena mer fantastiska än den andra och ibland undrar han själv om det är sant eller inte.

När han blir lite äldre börjar han sälja sina små berättelser, ibland bara synopser eller anteckningar, till författare. Etablerade eller nya, men sådana som vill ha en skjuts i sin karriär med en ny idé som inte redan tänkts ut. Så startar Författarhjälpen och Petter tjänar gott om pengar. Till en dag då allt rasar samman. Författarna har börjat prata med varandra och i en tidningsartikel avslöjas handeln. Ingen vet vem det är, men han kallas för Spindeln. Petter flyr för sitt liv och träffar där sitt riktiga öde.

I den här berättelsen får du inte bara ta del av Petters liv, du får också läsa små korta berättelser som han hittat på – vilket ger den en lite kul inslag i boken. Jostein är mest känd för sin bok Sophies Värld, som översatts till alla tänkbara språk och även blivit en film. Inte min favorit, men ändock. Han har ett bra och ledigt språk som är lite kul och humoristiskt samtidigt.

Som sagt, sätter fart på fantasin!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Skönlitteratur | ISBN: 9789170011610 | Sidor: 234

Fredlös och på flykt sitter Petter i ett hotellrum i Amalfi och skriver sina memoarer. När memoarerna är färdiga ska det bli lite svårare att döda honom. I ett bankfack förvarar han ett tiotal ljudband med upptagningar av hundratalet människor som tillstått att de har motiv att mörda honom. Petter lever nämligen på att sälja romanämnen till författare med idétorka. Han hittar på finurliga historier, skapar intriger och utkast till romaner eller vilket TV- eller filmsynopsis som helst. Men han vill inte bli författare. I stället har han mot betalning förmedlat sina historier till andra som redan är författare, eller väldigt gärna vill bli det, men som saknar intriger och ämnen. I själva verket är det hans outsinliga fantasi som försett de flesta av dagens stora berättare med deras historier, och ingen av dem skulle vilja att detta blev känt. Många skulle tvärtom göra allt för att hindra denna kunskap att sprida sig.

Jostein Gaarder är en av mycket få nordiska författare som har läsare i hela världen. Hans genombrottsbok Sofies värld har hittills sålt i 20 miljoner exemplar!