19 april, 2024
Okategoriserade

Vad är detta?

Den här bilden tog jag i den där kryddträdgården vid Femöresbron som jag inte minns namnet på. Och jag har ingen aning om vad blomman heter heller, spännande va? ;)

Förslag på namn?

4 tankar på “Vad är detta?

  1. Ser ut som rödblister…finns en vit variant också. Lite svårt att se när man inte ser den live. Men det är mitt förslag :)

  2. Rödplister (Lamien purpureum)

    Rödplisterns (L. purpureum) purpurröda blommor, sitter i täta kransar i de övre bladvecken. Den blir 10-30 cm. De har en sambladig krona med en stor överläpp och en treflikad underläpp samt ett långt kronrör. Underläppens sidaflikar är mycket små och slutar med en spets. Kronan är purpurröd. Fodret är femtandat och nästan regelbundet. Bladen är korsvis motsatta. De nedre stjälkbladen är ganska långskaftade medan de övre är kortskaftade. Bladen är brett hjärtformade med trubbig spets och har en naggad kant. Stjälken är upprätt, fyrkantig och grenad vid basen. Den har en lätt rödaktig ton. Liksom vitplistern är den vanlig kring våra gårdar. Vi hittar den i trädgårdarna och på åkrarna är den ett vanligt ogräs. Den växer också på väg- och dikesrenar. Blomningstid april-oktober. Växten nämns inte i medicinska sammanhang, mer än att vissa författare talar om ”plisterns” användning utan att specificera någon viss art. Troligen kan rödplister ha samma användning som vitplistern.

Kommentarer är stängda.