26 april, 2024

Vad gör du åt dina finnar?

Just nu har jag en riktigt bra period, inte alls mycket finnar utan huden ser nästan felfri ut. Iaf med foundation, haha! Har använt Basiron ganska länge, en kräm som innehåller Bensoylperoxid och är väldigt uttorkande. Jag har en massa torra fläckar i ansiktet som kliar en hel del.

Jag bad därför min husdoktor om ett recept på nåt annat som inte innehåller Bensoylperoxid, han skrev ut Differin åt mig. Differins verksamma ämne är istället adapalen, ett ämne som hämmar inflammationen vid akne (finnar, pormaskar och kvisslor) och normaliserar bildningen av celler i huden runt talgkörtlarna så att talgkörtlarna inte täpps till.

En annan fördel är också att adapalen inte bleker alla textiler den kommer i kontakt med! Vet inte hur många handdukar och örngott jag förstört senaste året. Jag har inte hämtat ut krämen än dock, så nåt mer än detta kan jag inte skriva om just nu.

Har du provat någon receptbelagd medicin mot akne?

Dagens kommer senare ikväll. En svartvit variant med röda läppar, tack vare Sminkans generösa bidrag av två läppstift! Smack på dig gumman!! :D

14 tankar på “Vad gör du åt dina finnar?

  1. Jag har använt salvan Duac (en blandning av bensoylperoxid och klindamycin). Den torkade ut rätt mycket under tiden att jag fick blank hud efter kuren. Inget jag vill använda igen.

  2. Jag har oxå perioder med akneutbrott, mest på hakan och runt munnen men jag försöker att påverka detta mest inifrån. Försöker äta rätt sorts mat och undviker sånt som jag vet framkallar finnar på mig.

  3. Scarface: Jag ville inte ha Duac just för att den torkar ut och innehåller Bensoylperoxid. Jag får se om Differing är nåt bättre. Har du fortfarande problem med finnar?
    Tina: Jag tror mest det hänger ihop med min menscykel. Äter rätt nyttigt tycker jag, blir mycket veggie numera.

  4. För mig blev räddningen hudvårdsmärket Exuviance. Kanske inte fungerar för alla men det gjorde det för mig. Efter att ha haft problem med acne i flera år, så har jag nu knappt en finne längre. :-D

  5. Et års bruk av Jan Marini, bland annet bioclear har gitt meg kvisefri hud.
    Nå bruker jeg litt ulike merker som MD formulations, MD forte og Jan Marini.
    Jeg har brukt aberela også men fant det vanskelig å balansere huden da den blei for tørr.
    Mitt beste triks for å holde huden fin er syrepeelinger! Kjøper det på nett og tar behandlinger hjemme, det er knall bra!
    Ellers er jeg ganske sikker på at feks Clinique sin foundation som jeg brukte før ga meg mye kviser. Nå bruker jeg kun mineralsminke.

  6. Ja, jag har utbrott då och då…speciellt på kinderna, skitjobbigt.. Vet att det kommit ut en ny receptbelagd kräm, Epiduo, men jag vet ingen som provat den.

  7. Jag har gått på olika medeciner i mitt liv. Antibiotika och nån salva som jag inte minns, syra behandling och homeopati. Hormoner har många gånger varit boven i mitt liv.

  8. Hej.
    Har haft akne i flera år och provat det mesta tom. Roaccutan. En jävulsk medicin. Ok jag blev bra men det kom tillbaka igen efter ett tag. Och jag vägrar att ta det igen pga. alla biverkningar. Nu har jag efter rekommendation av Lena från colena.se börjat att både rengöra och smörja in mig med jojobaolja. Efter rengöring så tar jag några droppar Nyponfröolja och sedan smörjer jag in mig med jojoba. På aktiva finnar tar jag på en topps och sätter Väteperoxid. Och sakta men säkert på ett naturligt sätt så börjar det äntligen gå åt rätt håll. Inget mera uttorkande som bara gör allt värre. Speciellt för mig med torr hud. Det enda apotekets grejjer gör är att till slut bara förvärra saken.
    Hoppas att du hittar det som passar just dig.
    Hälsningar från Eva.

  9. Jag är inne på Evas linje. Jag använder ren jojobaolja! Och jag har förvisso fått mindre finnar med åldern (höhöhö, jag är 23…) men jag tycker att jojobaoljan har minskat porerna sen jag började använda den (det svarta i porerna har i alla fall försvunnit) och jag får inte lika mycket finnar innan mens och så.
    Nu är ju inte jojobaolja nån bra bas för smink, så jag använder det på kvällen och dagar då jag inte ska ha smink. På dagarna använder jag Body Shops Seaweed-ansiktskräm. Jag är fullständigt övertygad om att fet och finnig hy bara stimuleras av uttorkande och starka produkter (acetylsalicylsyra och alkohol är exempelvis ämnen som bara gjort det värre för mig – fnasig OCH mer finnig) och därför tror jag på att använda oljor som i kemisk struktur ligger nära hudens egna oljor, för att balansera och stoppa överstimulering.
    Oj, långt inlägg :)

  10. Hmm, Jojobaolja alltså? Var hittar man det? Kör ju en kur med Differin nu, blossar upp som bara den runt käklinjen, men så ska det nog vara. Får se om det blir bättre. Men det funkar väl inte så bra på långt sikt.

  11. AkroGirl produkterna jag använder kan du köpa hos colena.se.
    Jag använder bara oljorna på kvällen/natten. På morgonen torkar jag bara av med ett rent papper om det skulle vara lite olja kvar. Sedan så smörjer jag in ansiktet med kräm från Dermanord. Man ska absolut inte använda produkter med mineralolja och spec. inte vid problem hy. Jag sätter bara helt naturliga produkter i mitt ansikte numera efter att ha läst på om olika preparat. Jojobaoljan reglerar talgproduktionen det är därför den passar så bra. Och Nyponfröoljan läker ut akne. Man får inte ha brottom när det gäller akne. Det gäller att hitta något som förebygger problemen inte bara hjälper för stunden.

  12. jag har så jävligt mycket finnar på ryggen jag vet inte hur jag ska bli av men dem jag har köpt den dyraste krämen men inte har gjort det har blivit värre:S

    1. Stina: Trist för dig :( Jag har samma problem, men jag tror inte salvor hjälper så mycket. Tror mer på hormonella störningar eller andra läkemedel. Hoppas det går över snart för dig…

Kommentarer är stängda.